Çfarë është një bombë e pistë dhe pse Rusia pretendon se Ukraina mund ta përdorë atë?

Ministri rus i Mbrojtjes Sergei Shoigu tha se Ukraina mund të përdorë një bombë të pistë - një pajisje me një substancë radioaktive dhe shpërthyese

Shoigu nuk ka ofruar asnjë provë se Ukraina në të vërtetë synon ta bëjë këtë, ndërsa Ukraina, Franca, Britania dhe Shtetet e Bashkuara e hedhin poshtë pretendimin si të mundshëm.

Shoigu i shprehu shqetësimin ministrit britanik të Mbrojtjes Ben Wallace për provokimet e mundshme nga Kievi, i cili gjithashtu i referohet përdorimit të një bombe të pistë. Ai u dërgoi mesazhe të ngjashme ministrave të mbrojtjes të Shteteve të Bashkuara, Francës dhe Turqisë.

Megjithatë, sipas tyre, këto janë pretendime të rreme se Ukraina do të përdorë armë të tilla në territorin e saj. Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky i mohoi këto pretendime dhe tha se “Rusia është burimi i të gjitha papastërtive të imagjinueshme në këtë luftë”.

Çfarë është një bombë e pistë?

Këto armë përmbajnë substanca radioaktive, si uraniumi, të cilat shpërndahen në ajër pas një shpërthimi. Ai nuk duhet të përmbajë një substancë shumë radioaktive si ajo e përdorur në bombat bërthamore. Materiali radioaktiv i përdorur në spitale, termocentrale bërthamore ose laboratorë mund të përdoret për prodhimin e tyre.

Për shkak të kësaj, ato janë më të lira për t’u prodhuar dhe më të lehta për t’u prodhuar se disa armë të tjera bërthamore. Mund të transportohet edhe me automjete konvencionale.

Përdorimi i tij mund të shkaktojë sëmundje të rënda si kanceri. Pas përdorimit të një arme të tillë, zona më e gjerë duhet të evakuohet në mënyrë që të dekontaminohet.

A është përdorur ndonjëherë një bombë e pistë?

Sipas BBC, nuk ka pasur sulme të suksesshme me bomba të pista askund në botë. Ka pasur përpjekje për ta përdorur atë. Në vitin 1996, rebelët çeçenë vendosën një bombë me dinamit dhe cezium-137 radioaktiv në një park të Moskës. Cezium u nxor nga agjentët e përdorur për trajtimin e kancerit. Shërbimet e sigurisë zbuluan bombën dhe e çaktivizuan atë.

Deri më tani janë arrestuar disa persona që kanë pasur kontakte me Al-Kaedën, pasi kanë planifikuar sulme terroriste në SHBA dhe Britaninë e Madhe me përdorimin e bombave të pista.

LEXO EDHE:

Back to top button