Pllakat e lashta asiriane 2700-vjeçare u zbuluan në Irak

Pasi militantët hodhën në erë Portën e Mashkullit disa vite më parë, arkeologët vendosën ta rindërtojnë atë dhe t’i rikthejnë lavdinë e mëparshme. Ajo gjithashtu i solli ata në një zbulim të papritur.

Dy mijëvjeçarë më parë, disa nga qytetërimet më të vjetra në botë u ngritën në territorin e Irakut të sotëm dhe duke hulumtuar mbi mbetjet e lëna pas nga babilonasit, sumerët dhe asirianët e lashtë, shkencëtarët po zbulojnë sekretet se si jetuan dhe krijuan këta popuj të lashtë. Megjithatë, duke qenë se në këto zona ka pasur shumë konflikte të armatosura në vitet e mëparshme, shumë prej objekteve arkeologjike janë shkatërruar.

Kur një grup militantësh në lindje të qytetit të Mosulit shkatërruan Portën e Mashkullit në qytetin antik të Nivina në vitin 2016, arkeologu Michael Danti i Universitetit të Pensilvanisë vendosi të bënte gjithçka në fuqinë e tij për të mbrojtur këtë vend të vlefshëm arkeologjik në Irak. Por ajo që ai nuk e priste kurrë ishte që gjatë rindërtimit të bënte një zbulim që ai e përshkroi si “aq të rrallë sa ishte e paimagjinueshme”.

Nën rrënojat, ai zbuloi shtatë pllaka mermeri, të zbukuruara me ushtarë asirianë që gjuanin shigjeta, por gjithashtu tregonin palma, trëndafila dhe fiq. Pas analizave të hollësishme, u konstatua se dikur ata ishin pjesë e pallatit të Senakeribit. Dhe kush ishte ai? Diku nga fundi i shekullit të 8-të dhe fillimi i shekullit të VII para Krishtit. Mbreti Sennachebir u ul në fronin asirian, i cili u dallua me bëmat e ndërtimit gjatë mbretërimit të tij. Të dhënat historike thonë se diku rreth vitit 700 p.e.s. Nivina e bëri kryeqytetin e tij dhe ndërtoi Portën e Njerëzve, domethënë në përkthim Portën e atyre që bartin ujë.

“Ishim të shtangur dhe pa fjalë. Gjithçka dukej si një ëndërr, sepse askush nuk e priste që ne do të gjenim relievet e mbretit Senakeribi në portën e qytetit. “Megjithëse kërkimet arkeologjike janë kryer më parë në vend në vitet 60-70 të shekullit të kaluar, kjo dhomë e veçantë dhe veprat e saj të artit nuk janë gërmuar kurrë”, thotë Danti.

Siç pretendon ai, ky zbulim ofron njohuri të reja dhe emocionuese për të kaluarën, dhe plani është që ai dhe kolegët e tij të kthehen në Mosul për të vazhduar kërkimin e periudhës së Perandorisë Asiriane. Ai gjithashtu shton se ndryshe nga thesaret e mëparshme arkeologjike, këto pllaka do të mbeten pronë e atdheut të tyre – Irakut.

LEXO EDHE:

Back to top button