Çfarë lloj prindërish rritin fëmijë të këqij?

Mënyra se si rriten dhe rriten fëmijët në vitet e para të jetës ka një ndikim të madh në sjelljen e tyre, por edhe në mënyrën se si ata e perceptojnë botën dhe komunikojnë me të tjerët pasi të rriten.

Hulumtimet tregojnë se 90% e trurit të fëmijës zhvillohet deri në moshën pesë vjeçare, pra para se fëmija të fillojë shkollën.

Kjo do të thotë se në kohën kur ai shkon në shkollë, një lloj sjelljeje është rrënjosur dhe është pjesë e personalitetit të tij, shkruan The Sun.

Prindërit luajnë një rol vendimtar në këtë, dhe të njëjtën gjë pohon edhe mësuesja Amanda Burns, e cila zbuloi se cilët lloj prindërish rritin fëmijët më të pabindur.

“Prindërit lejues rrallëherë japin ose zbatojnë rregulla në shtëpi dhe e teprojnë me fëmijën për të shmangur ndonjë konflikt. Kur fëmijëve në shtëpi u mungon struktura, kjo mund të rezultojë në probleme në shkollë. Fëmija ose do të lulëzojë, sepse në shkollë ka strukturë dhe kufij që i mungonin, ose do të sfidojë mësuesit dhe do të tregojë dështim. “Vëmë re se nxënësit me prindër lejues qëllimisht dështojnë sepse nuk mendojnë se duhet të ndjekin rregullat, ashtu si bëjnë në shtëpi”, shpjegon Burns.

Edhe pse beson se fëmija duhet të ketë liri në disa gjëra, ai thekson se duhet të ketë disa rregulla dhe kufij dhe rregullat dhe kufijtë i sjellin prindërit.

“Prindërit duhet të dinë se kur është koha për t’iu dorëzuar dëshirave të fëmijës, por edhe kur është e nevojshme të këmbëngulin në zbatimin e rregullave. “Shumë prindër nuk e dinë se në fakt fëmija dëshiron të ketë kufij të caktuar, kështu rriten fëmijët e bindur, të lumtur dhe me vetëbesim”, këshillon Barnes.

LEXO EDHE:

Back to top button