Çfarë na tregon tingulli i “djallit të rërës” për Marsin?

Edhe pse Marsi është një planet i ftohtë, me pluhur dhe (të paktën me sa dimë ne) pa jetë, kjo nuk do të thotë se gjithçka është e qetë dhe e qetë në të. Gjithçka ndodh atje – tërmete, stuhi, vorbulla rëre.

Për shembull, në maj ne vëzhguam një tërmet rekord që ishte të paktën pesë herë më i fortë se mbajtësi i mëparshëm i rekordit. Nuk dihet ende se çfarë e ka shkaktuar saktësisht, por padyshim që është një fenomen i pazakontë. Përveçse tërmeti më i fortë i regjistruar ndonjëherë në Planetin e Kuq, ai ishte edhe më i gjati – duke tronditur planetin për dhjetë orë.

Disa nga këto dukuri janë kapur me kamera dhe ne kemi parë se si dukeshin, disa janë kapur me instrumente dhe disa janë regjistruar me zë. Për shkak të zhvillimit të shkencës, përvoja jonë në Mars është shndërruar në një farë mënyre në shikimin e një filmi në teknologjinë 3D, dhe tani kemi marrë bileta për vendet në rreshtin e parë – u regjistrua “ulërima” e djallit të rërës që kalonte.

Çfarë janë djajtë e rërës?

Djajtë e pluhurit janë në fakt vorbulla pluhuri; kjo eshte rrymat rrotulluese të ajrit të nxehtë. Ata zakonisht arrijnë një lartësi prej disa dhjetëra metrash, por ato mund të jenë disa qindra metra të larta. Pse janë formuar? Kryesisht për shkak të ardhjes së ditëve të ngrohta.

Ashtu si Toka, Marsi kalon nëpër stinët e tij. Dhe ndërsa nxehtësia e verës së Planetit të Kuq nuk mund të krahasohet me atë të Tokës, Marsi është rrënuar nga stuhi të vogla në verë që formohen kur rrezet e diellit ngrohin ajrin pranë sipërfaqes së thatë të planetit. Ajri i ngrohtë pastaj ngrihet me shpejtësi përmes shtresës më të ftohtë të ajrit dhe fillon të rrotullohet.

Ne nuk do t’i shihnim as këto vorbulla nëse nuk do të tërhiqnin pluhurin përreth pas tyre. Vurbullat lëvizin përpara dhe mbledhin pluhur dhe rërë gjatë procesit, duke lënë pas një gjurmë specifike (imazhi më poshtë). Ata gjithashtu kanë një funksion të papritur, por të dobishëm – ata dinë të pastrojnë panelet diellore të roverëve tanë kur kalojnë pranë.

Ne mund të mësojmë shumë më tepër me zë sesa me disa mjete të tjera

Perseverance është roveri i parë me një mikrofon funksional që arrin Marsin dhe na dërgon regjistrime interesante audio që nga viti 2021. Në një moment ai pati fat dhe kapi një djall rëre që kalonte pranë, kështu që tani kemi mundësinë të dëgjojmë se si tingëllojnë ndërsa enden në një planet të shkretë.

“Ne mund të mësojmë shumë më tepër me zë sesa me disa mjete të tjera. Mikrofoni na jep një pasqyrë të drejtpërdrejtë. Jo me shpejtësinë e zërit, por pothuajse 100,000 herë në sekondë. Na ndihmon të marrim një përshtypje më të mirë se si është Marsi”, thotë shkencëtari planetar Roger Wiens nga Universiteti Purdue në Shtetet e Bashkuara, siç raportohet nga Science Alert .

Mikrofoni i Perseverance në fakt regjistron vetëm tre minuta në ditë, dhe kjo është hera e parë që ndizet ndërsa një djall rëre po kalon. Shkencëtarët vlerësojnë se vorbulla ishte të paktën 118 metra e lartë dhe rreth 25 metra e gjerë.Duke kombinuar fotografitë me leximet e erës, presionit, temperaturës dhe pluhurit, roveri ishte në gjendje të gjurmonte shpejtësinë e këtij mini-tornado dhe zbuloi se arriti në 19 kilometra. në orë.

“Era përreth frynte e shpejtë, diku rreth 40 kilometra në orë. Por presioni i ajrit në Mars është shumë më i ulët se në Tokë, saqë erërat, megjithëse po aq të shpejta, kanë një forcë shumë më të dobët. Pra, nuk është një erë e fortë, por ishte mjaft e fortë për të kapur grimcat e rërës dhe për të krijuar një djall rëre”, thotë Wiens.

Një pasqyrë më e mirë për të kaluarën dhe të ardhmen e planetit

Të gjitha të dhënat që mbledhim në Mars janë të dobishme për një sërë arsyesh. Së pari, ata na japin një ide më të mirë se si evoluoi planeti, gjë që na jep një pasqyrë më të mirë në fazat e zhvillimit të planetëve të tjerë. Për shkak se Marsi është fqinji ynë më i afërt planetar, ne ndajmë një histori të ndërthurur ngushtë. Krahasimi i Tokës dhe Marsit na jep një ide më të mirë për të kaluarën dhe të ardhmen e të dy planetëve.

“Ashtu si në Tokë, ne kemi mot të ndryshëm në zona të ndryshme të Marsit. “Duke përdorur instrumente të ndryshme, veçanërisht mikrofona, mund të kemi një përshtypje më të mirë për ta bërë të duket sikur jemi atje tani,” tha Vince.

Hulumtimi, i titulluar The Sound of the Martian Dust Devil  , u botua në revistën Nature Communications.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button