Çfarë ndodh me shëndetin tonë mendor nëse shikojmë imazhe dhe video plot dhunë?

Çfarë ndodh me shëndetin tonë mendor nëse shikojmë imazhe dhe video plot dhunë?

Javën e kaluar, konflikti midis Izraelit dhe Rripit të Gazës ka qenë një lajm kryesor në media. Kur ndizni televizorin ose hyni në ndonjë rrjet social, do të përballeni me një sërë titujsh të tmerrshëm.

Sigurisht që është e rëndësishme të qëndroni të informuar, por shikimi i shumë imazheve dhe videove plot dhunë mund të ketë një ndikim negativ në shëndetin tuaj mendor.

Ekspozimi ndaj dhunës në media mund të shqetësojë shikuesit të cilët, në vend që të distancohen nga përmbajtjet e dëmshme, e konsumojnë atë edhe më shumë, zbuloi një studim i fundit.

– Asgjë e mirë nuk i ndodh trurit tuaj kur shihni imazhe të dhunshme – thotë Ilijan Ivanov, profesor i psikiatrisë në Shkollën e Mjekësisë “Icahn” në malin Sinai.

Për njerëzit që kanë përjetuar trauma ose kanë çrregullime të humorit, efektet mund të jenë nxitëse.

– Njerëzit me një nivel të caktuar ankthi mund të kenë frikë se çfarë do të ndodhë më pas sepse situata është kaq e pasigurt – thotë ai.

Gjithmonë ekziston ndjenja e “çfarë tjetër mund të ndodhë?” “Diçka e tmerrshme do të ndodhë.” Megjithatë, ka mënyra për të parë lajmet duke mbrojtur shëndetin tuaj mendor.

1. Zgjidhni burime të besueshme

– Zgjidhni me mençuri. Identifikoni burimet e lajmeve që janë të besueshme dhe të besueshme. Zgjidhni dy, ndoshta tre burime – thotë Alison Holman, profesore e shkencave psikologjike në Universitetin e Kalifornisë. Holman hulumton traumën dhe ekspozimin në media.

2. Kufizoni kohën kur shikoni lajmet

Nuk keni nevojë të shpenzoni shumë orë për t’u informuar.

– Lini kohë në ditën tuaj dhe thoni vetes: “Unë do të kaloj 15-20 minuta duke lexuar për atë që po ndodh në mënyrë që të di se çfarë po ndodh,” thotë ajo.

3. Zgjidhni fjalët, jo fotot

– Fotot na ndikojnë shumë më tepër sesa leximi i teksteve sepse 80 për qind e informacionit që merr truri vjen nga shenjat vizuale – thotë Ivanov.

– Shumë gjëra të këqija ndodhin. A duhet të shikoj mijëra njerëz të vdesin? Sigurisht që jo. Nuk ka nevojë të shikojmë në detaje për të kuptuar se sa e tmerrshme është situata – shton ai.

4. Kushtojini vëmendje trupit tuaj

Nevojat dhe kapacitetet e secilit janë të ndryshme. Shpesh trupi juaj do t’ju tregojë se kur është koha të ndaloni së lexuari dhe të bëni diçka tjetër.

– Keni filluar të ndjeni tension në qafë apo në shpatulla? A po bëhet frymëmarrja juaj më e cekët? Kushtojini vëmendje sinjaleve që trupi juaj po ju dërgon. Ju mund të dalloni se çfarë ju shkakton dhe pse keni një reagim të fortë – thotë Holman.

5. Relaksohuni

Sigurohuni që ta mbushni pjesën tjetër të ditës me aktivitete që ju sjellin gëzim ose relaksim.

– Gjeni diçka tjetër për të bërë. Gjeni kënaqësi në një aktivitet. Çfarëdo që ju ndihmon të përpunoni atë që lexoni dhe shikoni.

– Vetëm mos e lejo veten të ndjekë lajmet nga mëngjesi në mbrëmje – thotë Holman.

LEXO EDHE:

Back to top button