Teknologjia e re e avionëve redukton turbulencën me mbi 80%

Teknologjia e re e avionëve redukton turbulencën me mbi 80%

Të gjithë udhëtarët e shpeshtë, pavarësisht nga mjetet e transportit, duan një udhëtim të rehatshëm dhe të sigurt. E njëjta gjë vlen edhe për fluturimin e një aeroplani, por turbulencat mund të jenë shumë të dëmshme për aeroplanin dhe pasagjerët. Shkaku i turbulencës është zakonisht një ndryshim në presionin atmosferik, rrymat e ajrit, ajrin përreth maleve, frontet e ftohta dhe të ngrohta dhe stuhitë.

Disa studime kanë zbuluar se turbulencat po rriten për shkak të ndryshimeve klimatike, por një kompani austriake pretendon se ka zhvilluar një sistem që zgjidh në mënyrë efektive këtë problem. Bëhet fjalë për kompaninë Turbulence Solutions., me seli në Vjenë, e cila dëshiron të ulë pasojat e turbulencave duke monitoruar, parashikuar dhe kontrolluar situatën me ndihmën e sensorëve, lidarit dhe softuerit të kontrollit të trafikut ajror.

Një sistem i quajtur Anulimi i Turbulencës mund të zvogëlojë turbulencën e përjetuar nga pasagjerët me mbi 80%. Ky sistem përbëhet nga dy shufra 2 metra të gjatë, të cilët janë të pajisur me sensorë dhe janë të fiksuar në krahët e avionit. Pajisja zbulon luhatje të vogla në presionin e ajrit në pjesë të ndryshme të trupit të avionit dhe rregullon krahët bazuar në ato të dhëna. Pendët e zogjve kanë një funksion të ngjashëm, i cili u lejon atyre të stabilizohen në ajër. Të dhënat e mbledhura ushqehen përmes një programi për shtypjen e turbulencës, duke rezultuar në një kundërpeshë në milisekonda.

Teknologjia është menduar për përdorim gjatë fluturimit, jo për ngritje dhe ulje. Kompania pretendon se testimi tashmë ka konfirmuar efektet pozitive të teknologjisë, e cila ka ndihmuar në uljen e turbulencës së përjetuar nga pasagjerët me mbi 80%.

LEXO EDHE:

Back to top button