Çfarë nuk duhet të bëni dhe cilat vende duhet të shmangni gjatë stuhive?

Çfarë nuk duhet të bëni dhe cilat vende duhet të shmangni gjatë stuhive?

Stuhitë janë të zakonshme në muajt e verës dhe pranverës, dhe nëse ndonjëherë e gjeni veten jashtë gjatë një stuhie të tillë, do të ishte mirë të kërkoni një vend të sigurt për t’u strehuar. Një ekspert ka zbuluar se cilat dy vende të sigurta mund t’ju shpëtojnë jetën.

“Ka vetëm dy vende të sigurta për të qenë gjatë një stuhie: një automjet metalik plotësisht i mbyllur ose një ndërtesë e madhe,” tha Chris Vagaski, një meteorolog. “Nuk ka vend të sigurt atje.”

Nëse një ndërtesë e madhe goditet nga rrufeja, energjia do të kalojë përmes telave dhe tubave. Prandaj, gjatë një stuhie, nuk duhet të përdorni telefona me kabllo, të luani video lojëra ose pajisje të tjera të lidhura, ose të përdorni pajisje hidraulike (mos bëni dush ose lani enët). Gjithashtu, qëndroni larg dritareve gjatë një stuhie, thotë UCHealth.

Sa më larg dritares

“Dritarja krijon një boshllëk në mur, kështu që nëse rrufeja godet, ajo mund të kërcejë përmes atij boshllëku, dhe nëse qëndroni pranë saj, mund të jeni ajo që godet,” tha Vagasky.

Një automjet metalik plotësisht i mbyllur është i rëndësishëm për të njëjtat arsye. Rryma rrjedh nëpër trupin metalik të makinës, duke siguruar sigurinë e pasagjerëve.

Gjetja e strehës nën një pemë është e pasigurt.

“Rrufeja zakonisht godet gjëra të larta dhe të izoluara. Pema është vetëm ajo. Pra, nëse jeni duke qëndruar pranë asaj peme, ju jeni një objektiv i rrufesë”, paralajmëroi ai.

Vagasky tha gjithashtu se gjëja më e mirë për të bërë nëse e gjeni veten në një stuhi është të shkoni menjëherë në siguri.

Çfarë mund të bëni nëse nuk ka strehë të sigurt?

“Gjunjëzimi nuk rekomandohet”, tha Vagaski.

“Kjo ju pengon të arrini në një vend të sigurt dhe nuk ofron ndonjë siguri shtesë,” tha ai.

Një mit tjetër është se nëse shtriheni në tokë, ju e shpërndani tensionin ndërsa rryma kalon nëpër ju.

Vagasky gjithashtu këshillon njerëzit të ndahen në grupe. Duke u ndarë, ju rritni mundësitë që dikush të mos goditet nga rrufeja dhe të jetë në gjendje të ndihmojë të lënduarin.

LEXO EDHE:

Back to top button