Nanorobotët vrasin qelizat e kancerit me armë të fshehura në nanostruktura

Nanorobotët vrasin qelizat e kancerit me armë të fshehura në nanostruktura

Studiuesit nga Instituti Karolinska në Suedi kanë krijuar nanorobotët që vrasin qelizat e kancerit te minjtë. Arma e robotit fshihet në nanostrukturë dhe vepron vetëm në mikromjedisin e tumorit, duke kursyer qelizat e shëndetshme.

Studiuesit kanë zhvilluar më parë struktura që mund të organizojnë të ashtuquajturit “receptorë të vdekjes” në sipërfaqen e qelizave, duke çuar në vdekjen e qelizave. Këto struktura përmbajnë gjashtë peptide (zinxhirë aminoacide) në një model gjashtëkëndor. Nano modeli gjashtëkëndor i peptidit bëhet një armë vdekjeprurëse, shkruan “Phys.org”.

“Nëse e aplikoni, do të fillojë të vrasë pa dallim qelizat në trup, gjë që nuk do të ishte mirë. Kjo është arsyeja pse ne e fshehëm armën në një nanostrukturë të bërë nga ADN-ja”, thotë profesori Björn Hegberg nga Departamenti i Biokimisë Mjekësore dhe Biofizikës.

Arti i ndërtimit të nanostrukturave duke përdorur ADN-në si material ndërtimi quhet origami i ADN-së. Kjo teknikë tani është përdorur për të krijuar një “çelës” që aktivizohet në rrethanat e duhura.

Arma është e fshehur në atë mënyrë që mund të aktivizohet vetëm brenda dhe rreth një tumori të fortë. Kjo do të thotë se është krijuar një lloj nanoroboti që mund të synojë dhe vrasë në mënyrë specifike qelizat e kancerit.

Çelësi është pH i ulët, ose mikromjedis acid që zakonisht rrethon qelizat e kancerit dhe që aktivizon armën nanorobotike. Studiuesit treguan se arma peptide është e fshehur në nanostrukturë në një pH normal prej 7.4 – por ka një efekt drastik të vrasjes së qelizave kur pH bie në 6.5.

Nanoroboti më pas u injektua te minjtë me tumore kanceroze. Rezultati ishte një reduktim 70 për qind në rritjen e tumorit në krahasim me minjtë që morën një version joaktiv të nanorobotit.

Tani duhet të shqyrtojmë nëse kjo funksionon në modelet më të avancuara të kancerit, më të ngjashme me sëmundjen aktuale te njerëzit. Duhet zbuluar gjithashtu se çfarë efektesh anësore ka kjo metodë përpara se të testohet te njerëzit.

Studiuesit gjithashtu synojnë të hetojnë nëse nanoroboti mund të bëhet edhe më selektiv duke përdorur proteina ose peptide në sipërfaqen e tij që lidhen në mënyrë specifike me lloje të caktuara të kancerit.

LEXO EDHE:

Back to top button