Çfarë tregon vlera e lartë e Eritrosendimentit në gjak- ESR?

Eritrosendimenti (ESR) është një analizë laboratorike që vlerëson shkallën e inflamacionit të pranishëm në organizëm. Rezultati matet duke ekzaminuar shpejtësinë me të cilën rruazat e kuqe të gjakut, të ndara nga plazma, depozitohen në fund të një kampioni gjaku në brendësi të një epruvete. Në kushte normale rruazat e kuqe depozitohen ngadalë, ndërsa në prani të një procesi inflamator kanë tendencën te depozitohen me shpejtësi më të madhe.

- Advertisements -

Në rastet kur në organizëm ka inflamacion ka një rritje të përqëndrimit në gjak të të ashtuquajturave proteina të fazës akute, si proteina C reaktive (PCR) dhe fibrinogjeni. Kjo rritje është arsyeja e një procesi sendimentimi më të shpejtë të rruazave të kuqe.

Duhet të dimë se sa më e lartë të jetë vlera e ESR aq më i madh është inflamacioni. Vlera e saj matet në milimetër për orë (mm/h).

Konsiderohen normale vlerat e mëposhtme:

Fëmijët: ESR përfshirë mes 0 dhe 10 mm/h

Gratë:

Nën moshën 50 vjeç: ESR mes 0 dhe 20 mm/h

Mbi 50 vjec: ESR mes 0 dhe 30 mm/h.

Burrat:

Nën 50 vjeç ESR përfshirë mes 0 dhe 15 mm/h;

Mbi 50 vjeç: ESR përfshiorë mes 0 dhe 20 mm/h.

ESR e lartë.

Ndryshimi i vlerave të ESR nuk është domosdoshmërisht udhëzues për te diagnostikuar një sëmundje, rezultati në fakt duhet të jetë i lidhur me historinë klinike të pacientit dhe analiza të tjera për të arritur në një diagnozë përfundimtare.

Një vlerë e lartë, por në mungesë të shenjave të simptomave nuk është majftueshëm informuese për të formuluar një diagnostikim. Ajo mud të jetë në kufijtë e normales dhe mund të jetë e lidhur me arsye parafiziologjike si për shembull shtatzënia, mosha, apo përdorimi i ilaçeve, ndërsa ESR në vlerë mesatarisht të lartë mund të ndodhë gjatë gjendjeve inflamatore për shkak të:

• Anemisë

• Shtatzanisë

• Sëmundjeve të veshkave

• Sëmundjeve të tiroides

• Tumoreve

• Mbipesha

• Lloje të caktuara të Artritit

• Sëmundjeve autoimune

• Sëmundja e Crohn

• Sëmundjet kardiake

• Infeksione të lëkurës

• Infeksione të kockave

• Tuberkulozi

Në përgjithësi infeksionet virale nuk shkaktojnë një rritje domethënëse të kësaj analize, ndryshe nga infeksionet bakteriale.

ESR e ulët.

Mes rasteve më të zakonshme që shpjegojnë vlerën e ylët të ESR-së gjejmë:

• Dështimi kogjestiv i zemrës

• Hipofibrinogjeni

• Zvogëlim i sasisë së proteinave plazmatike, si albumina, që ndodh si pasojë e sëmundjeve të mëlçisë dhe veshkave

• Leukocitoza, një numër i lartë i qelizave të bardha të gjakut

• Anemi qelizore drapër

• “Polycythemia vera”, një sëmudje e palcës së kockave që çon në një prodhim të tepërt të rruazave të kuqe të gjakut.

ESR është e nevojshme në prani të simptomave sugjestive të një gjendje inflamatore si artriti, në prani të temperaturës së vazhdueshme apo kur dyshohet për një sëmundje kronike të zorrëve, siç është ajo e Crohn.

Siç e thamë vlerat e marra më vete nuk kanë efekt diagnostikues, dhe për këtë arsye analiza kërkohet bashkë me:

• Gjak komplet

• PCR që bashkë me ESR janë shenjuesi kryesor i inflamacionit

• Profili metabolik (glicemia, kolesteroli, enzimat hepatike, elektrolitet, analizat renale, autoantikorpet)

LEXO EDHE:

Back to top button