Çfarë tret më parë stomaku juaj nga vlerat ushqimore?

Çfarë tret më parë stomaku juaj nga vlerat ushqimore?

Tretja është mënyra se si trupi juaj e kthen ushqimin në karburant.

Mesatarisht ky proces zgjat 24 deri në 72 orë. Por sa kohë i duhet trupit tuaj për të tretur ushqimin? Kjo varet nga çfarë konsumoni, sasia, tretja, metabolizmi dhe aktiviteti fizik.

Proteinat treten më shpejt se yndyrnat. Ndërsa disa karbohidrate treten më shpejt se disa të tjera, një pjesë e tyre si për shembull fibrat, nuk treten aspak.

AgroWeb.org në këtë artikull ju infromon për mënyrën se si këto lëndë ushqyese treten nga sistemi juaj tretës.

Tretja e karbohidrateve

Edhe pse tretja e karbohidrateve vazhdon në stomak, shumica e tyre me përjashtim alkoolin, përthithen nga zorra e hollë.

 

Karbohidratet përcaktohen nga numri i lidhjeve kimike që përmbajnë. Në bazë të lidhjeve kimike, ato ndahen në sheqerna të thjeshtë (monosakaride ose disakaride) dhe komplekse (oligosakaride dhe polisaharide).

LEXO EDHE:

Back to top button