Cilat grupe gjaku kanë rrezikun më të lartë të goditjes së hershme?

Njerëzit me një nga grupet e gjakut të tipit A kanë më shumë gjasa të kenë një goditje para moshës gjashtëdhjetë vjeçare në krahasim me njerëzit me grupe të tjera gjaku, ka zbuluar një studim.

Grupet e gjakut përshkruajnë shumëllojshmërinë e kimikateve të shfaqura në sipërfaqen e qelizave tona të kuqe të gjakut. Ndër më të njohurit janë ato të quajtura A dhe B, të cilat mund të jenë të pranishme së bashku si AB, individualisht si A ose B, ose jo të pranishme, si 0.

Edhe brenda këtyre grupeve kryesore të gjakut ka ndryshime të vazhdueshme që vijnë nga mutacionet e gjeneve.

Hulumtimet kanë gjetur një lidhje të qartë midis gjenit të nëngrupit A1 dhe goditjes së hershme, raportoi Science Alert.

Studiuesit grumbulluan të dhëna nga 48 studime gjenetike që përfshinin rreth 17,000 njerëz me goditje në tru dhe gati 600,000 pa goditje në tru. Të gjithë pjesëmarrësit ishin nga mosha 18 deri në 59 vjeç.

Hulumtimet në gjenomi kanë zbuluar dy lokacione që lidhen fort me rrezikun e hershëm të goditjes në tru. Njëri përputhej me vendndodhjen e gjeneve të grupit të gjakut. Një analizë tjetër e llojeve specifike të gjeneve zbuloi se njerëzit, gjenomi i të cilëve kodon variacionin e tipit A, kishin 16% më shumë gjasa për të pasur një goditje para moshës 60 vjeç, krahasuar me njerëzit me grupe të tjera gjaku.

Ata me gjenomin 01 kanë një rrezik prej më pak se 12%.

“Ne ende nuk e dimë pse grupi i gjakut A paraqet një rrezik më të lartë,” thotë neurologu vaskular dhe autori i studimit Stephen Kittner nga Universiteti i Maryland.

“Por ndoshta ka lidhje me faktorët e mpiksjes së gjakut si trombocitet dhe qelizat që rreshtojnë enët e gjakut, si dhe proteinat e tjera”. Të gjitha luajnë një rol në zhvillimin e mpiksjes së gjakut”, shpjegon ai.

Njerëzit e përfshirë në studim jetuan në Amerikën e Veriut, Evropë, Japoni, Pakistan dhe Australi. Shkencëtarët theksojnë se nevojiten studime të mëtejshme për të sqaruar mekanizmat e rritjes së rrezikut të goditjes në tru.

Një tjetër pikë kyçe nga studimi vjen nga krahasimi i njerëzve që kanë pasur një goditje para moshës 60 vjeç me ata që kanë pasur një goditje pas moshës 60 vjeç. zbuloi se rreziku i rritur i goditjes në grupin A të gjakut ishte i parëndësishëm në grupin me një fillim të mëvonshëm të goditjes në tru. Kjo sugjeron që goditjet që ndodhin më herët në jetë kanë një mekanizëm të ndryshëm në krahasim me ato që ndodhin më vonë.

Studimi zbuloi se njerëzit me grupin B të gjakut kishin rreth 11% më shumë gjasa për të pasur një goditje në tru sesa ata pa, pavarësisht nga mosha e tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button