Cilat janë pesë simptomat e reja më të zakonshme të infeksionit korona?

Në fillim të pandemisë së koronavirusit, simptomat për t’u kujdesur ishin humbja e nuhatjes, gulçimi dhe temperatura e lartë, por që atëherë simptomat tipike të COVID-19 kanë ndryshuar plotësisht.

Simptomat më të zakonshme të raportuara të COVID-19 kanë ndryshuar javët e fundit në krahasim me kohën kur koronavirusi filloi të përhapet në të gjithë botën, ka zbuluar një studim i ri.

Simptomat kryesore ishin gjerësisht të ngjashme pavarësisht nga statusi i vaksinimit, sipas Zoe Health Study, një projekt kërkimor afatgjatë me bazë në Mbretërinë e Bashkuar që gjurmon virusin përmes aplikacionit Covid Symptoms Tracker. Përmes aplikacionit, pjesëmarrësit vetë-raportojnë përvojën e tyre me COVID-19.

Lista e fundit e publikuar më 20 tetor tregon se “simptomat ndryshojnë me zhvillimin e varianteve të virusit”. Katër nga pesë simptomat kryesore të COVID-19 ishin të njëjta për pjesëmarrësit që morën dy doza të vaksinës, një dozë të vaksinës dhe ata që nuk ishin vaksinuar, sipas studimit.

Këto simptoma ishin dhimbje koke, kollë e vazhdueshme, dhimbje të fytit dhe rrjedhje hundësh. Sidoqoftë, simptomat kryesore ndryshonin në renditje për secilin grup të statusit të vaksinimit, zbuloi studimi.

Përveç kësaj, secili grup raportoi një simptomë të ndryshme të COVID-19 që e bëri atë në pesëshen e parë.

Për ata që morën dy doza të vaksinës COVID-19, bllokimi i hundës u përfshi në pesë simptomat kryesore, ndërsa nuk ishte në pesë të parët për grupet e tjera.

Ja se si u renditën pesë simptomat kryesore për grupin e njerëzve që morën dy doza të vaksinës , sipas studimit:

1. Dhimbje fyti

2. Rrjedhje nga hunda

3. Hundë e bllokuar

4. Kollë e vazhdueshme

5. Dhimbje koke

Më parë, humbja e nuhatjes, gulçimi dhe ethet konsideroheshin si simptoma më të zakonshme të COVID-19 për ata që ishin vaksinuar me dy doza, sipas studimit. Në grupin e pacientëve që morën një dozë të vetme të vaksinës, teshtitja përfshihej në pesë simptomat kryesore të grupit, por jo në dy grupet e tjera.

Në grupin e subjekteve që morën një dozë vaksine  , mbizotëruan këto pesë simptoma:

1. Dhimbje koke

2. Rrjedhje nga hunda

3. Dhimbje fyti

4. Teshtitja

5. Kollë e vazhdueshme

Në grupin e pavaksinuar, pjesëmarrësit raportuan një ethe më shpesh se grupet e tjera, sipas studimit. Si rezultat, temperatura e lartë e trupit ishte ndër pesë simptomat kryesore më të zakonshme tek njerëzit që nuk morën vaksinën kundër COVID-19.

Këto janë pesë simptomat kryesore më të zakonshme për ata që nuk janë vaksinuar , sipas sondazhit:

1. Dhimbje koke

2. Dhimbje fyti

3. Rrjedhje nga hunda

4. Temperatura e lartë

5. Kollë e vazhdueshme

Studimi u bazua në raportet e përditshme të pacientëve dhe nuk mori parasysh variantet e COVID-19 ose demografinë e pjesëmarrësve, sipas Studimit të Shëndetit Zoe. Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), ka shumë simptoma të tjera të COVID-19, duke përfshirë lodhjen, të përzierat, dhimbjet e trupit dhe më shumë.

Disa njerëz që janë infektuar me koronavirus përjetojnë Covid të zgjatur, kur simptomat e virusit zgjasin më shumë se infeksioni fillestar. Hulumtimi i CDC i publikuar në maj zbuloi se rreth një në pesë të rritur mund të zhvillojnë të paktën një simptomë afatgjatë të COVID-19 pas infektimit.

LEXO EDHE:

Back to top button