Cilat janë pesë sipërfaqet më të ndotura në kuzhinën tuaj?
Cilat janë pesë sipërfaqet më të ndotura në kuzhinën tuaj?

Sipas një studimi të ri nga Universiteti Drexel, shumica e shtëpive ndoshta po shkelin disa rregulla shëndetësore.
Studiuesit inspektuan vizualisht 100 kuzhina në të gjithë Filadelfia, duke përdorur një listë kontrolli të ngjashme me atë që do të përdorte një inspektor shëndetësor i restorantit.
Ata morën gjithashtu mostra nga sipërfaqe të ndryshme kuzhine – si dorezat e frigoriferit, tavanet dhe paketimet e detergjentit – dhe i testuan ato për patogjenë që vijnë nga ushqimi.
Rezultatet, të publikuara në revistat Food Protection Trends dhe Journal of Food Protection, ishin mjaft alarmante: shumica e familjeve ishin shtëpia e një numri të madh të dëmtuesve dhe shumica e njerëzve nuk e ruanin mishin e papërpunuar siç duhet, zbuluan studiuesit. Listeria dhe E. coli u gjetën në 15 për qind të shtëpive dhe gati gjysma e kuzhinave kishin të paktën një patogjen të sëmundjes ushqimore.
Ata veçuan gjithashtu pesë zona ku gjetën “tokën më pjellore” për infeksion.
Frigorifer
Pronarët e pothuajse të gjitha shtëpive nuk ruanin siç duhet mishin e papërpunuar dhe produktet e shpendëve, zbuluan studiuesit. Sipas njoftimit, lëngjet nga mishi i papërpunuar madje ranë në kontakt me ushqime të tjera në frigorifer, dhe 6 për qind e shtëpive e mbanin mishin në temperaturën e dhomës.
“Ftohja ngadalëson ose ndalon rritjen e baktereve, kështu që nëse mishi i kuq i papërpunuar, peshku dhe/ose shpendët ruhen mbi 5 gradë Celsius, kjo i lejon bakteret të rriten më shpejt”, thotë autorja e studimit Jennifer Quinlan.
Peshqirë dhe sfungjerë
Autorët e studimit zbuluan se 64 për qind e sfungjerëve përmbanin një formë të baktereve. Vendoseni sfungjerin në mikrovalë për një minutë për të vrarë patogjenët, thonë ata.
Brenda dhe rreth lavamanit
E. coli është zakonisht i pranishëm rreth lavamanit. Studiuesit zbuluan se 82 për qind e lavamanëve që ata ekzaminuan dështuan në testin e pastërtisë.
Dërrasa prerëse
Gati 80 për qind e dërrasave prerëse kishin të çara, ku bakteret mund të rriteshin potencialisht, zbuluan studiuesit. Akoma më keq, rreth 50 për qind e shtëpive nuk kishin një dërrasë prerëse – që mund të nënkuptojë se njerëzit po përgatisnin ushqim në tavolinën e kuzhinës / tavolinën e punës.
Kudo që qëndrojnë qentë
Gjashtëdhjetë e pesë përqind e shtëpive përmbanin insekte (të tilla si milingonat dhe buburrecat) dhe jashtëqitjet e brejtësve. Për këtë mund të fajësohen kafshët shtëpiake, thonë studiuesit.