Cilat janë shenjat e formimit të gurëve në veshka?

Gurët në veshka prekin një në dhjetë njerëz, kryesisht midis moshës 30 dhe 60 vjeç, dhe shkaktohen nga produktet e mbeturinave në kristalet e gjakut.

Me kalimin e kohës, kristalet grumbullohen dhe formojnë një gungë të fortë si shkëmb.

Pasi të jetë formuar një gur në veshka, trupi do të përpiqet ta largojë atë përmes urinës. Ata janë kryesisht të vegjël dhe nuk shkaktojnë probleme të rëndësishme, por kur gurët në veshka bëhen shumë të mëdha, mund të bëhen jashtëzakonisht të dhimbshëm dhe zakonisht kërkojnë kirurgji për t’i hequr.

Cilat janë shenjat që tregojnë se mund të keni gurë në veshka?

Dhimbje në pjesën e pasme ose anash të barkut

Sipas Fondacionit Kombëtar të Veshkave, sa më i madh të jetë guri, aq më të dukshme janë simptomat. Një ankesë e shpeshtë është dhimbja e fortë në të dy anët e pjesës së poshtme të shpinës.

Periudhat e dhimbjeve të forta në pjesën e pasme ose anësore të barkut, herë pas here në ijë, mund të zgjasin për minuta ose orë. Burrat mund të ndjejnë dhimbje në testikujt e tyre. Gurët në veshka shkaktojnë dhimbje që mund të shtohen shpejt, ose duke shkaktuar acarim ose bllokim. Kjo e fundit mund të ndodhë nëse guri bllokon rrjedhjen e urinës dhe bën që veshka të fryhet.

Gjak në urinë

Të sëmurët mund të shohin gjak në urinë, i cili shfaqet kur kalohet guri në veshka. Shkaqe të tjera të gjakut në urinë përfshijnë një infeksion urinar, një tumor në fshikëz ose veshka dhe veshkat policistike.

Infeksion të traktit urinar

Nëse një gur në veshka bllokon traktin urinar, ai mund të ndalojë rrjedhjen e urinës përmes ureterit, i cili derdh urinën nga veshka. Kjo mund të çojë në infeksion apo edhe dëmtim të veshkave.

Simptomat janë temperaturë e lartë, të vjella dhe diarre. Njerëzit gjithashtu mund të vërejnë se urina e tyre është rozë ose e turbullt dhe ndjejnë nevojën për të urinuar më shpesh se zakonisht. Mund të ketë gjithashtu një ndjesi djegieje gjatë urinimit.

Ndjeheni të sëmurë ose të vjella

Shenjat e gurëve në veshka nuk duhet gjithmonë të lidhen me urinimin. Ato gjithashtu mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me gripin, të tilla si nauze dhe të vjella.

Sipas Shoqatës Britanike të Kirurgëve Urologë, kjo simptomë mund të shfaqet kur guri lëviz nga veshka në ureter. Kjo mund të shkaktojë dhimbje torturuese dhe të çojë në nauze dhe të vjella.

Djersitje

Gurët në veshka mund të shkaktojnë edhe simptoma të tjera të ngjashme me gripin, si ethe. Kjo është zakonisht rezultat i një infeksioni të traktit urinar. Megjithatë, simptoma të ngjashme mund të shkaktohen nga problemet e shpinës ose shtyllës kurrizore dhe kushte të tjera urologjike ose neurologjike.

Shoqata e Kirurgëve Urologë nxit këdo që ka këto simptoma të bëjë një takim me mjekun e tyre të përgjithshëm për të përcaktuar nëse duhet t’i nënshtrohet analizave të mëtejshme. Testet për diagnostikimin e gurëve në veshka përfshijnë një test gjaku për të kontrolluar nëse veshkat funksionojnë siç duhet, një analizë të urinës për të kontrolluar gjakun ose infeksionin dhe një CT ose skanim me ultratinguj.

LEXO EDHE:

Back to top button