Cilat perime duhet të eliminohen nga dieta kur humbni peshë?
Yndyra e barkut mund të ndikohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë dietën.

Edhe pse perimet konsiderohen zakonisht një element kryesor në çdo dietë të ekuilibruar, është befasuese të mësojmë se edhe ky ushqim në dukje i shëndetshëm mund të kontribuojë në dhjamin e barkut në një farë mënyre.
Dietologia Jesse Feder zbulon fakte befasuese për lidhjen mes perimeve dhe yndyrës së barkut.
“Perimet janë natyrisht të ulëta në kalori dhe nuk do të çojnë drejtpërdrejt në yndyrë në bark.” Megjithatë, disa perime dihet se shkaktojnë gazra, fryrje dhe acarim të zorrëve, të cilat mund të ndikojnë në tretjen dhe metabolizmin tonë”, thotë ai.
Përveç kësaj, ai gjithashtu thekson se çdo perime që është gatuar në shumë gjalpë ose vaj, e skuqur ose e mbuluar me salca me shumë yndyrë mund të çojë në dhjamë në bark.
Disa perime njihen për potencialin e tyre për të shkaktuar gazra, fryrje dhe acarim në sistemin tretës, të cilat mund të ndikojnë në tretjen dhe metabolizmin tonë. Ndër ata fajtorë janë brokoli, lakra jeshile, lakra, shpargu, lakrat e Brukselit dhe lulelakra. Këto perime janë sigurisht të shëndetshme dhe përmbajnë përfitime të shumta shëndetësore, por ato mund të jenë irrituese për ata me tretje të ndjeshme.
“Këto perime kanë tendencë të jenë të larta në fibra të patretshme dhe karbohidrate të caktuara që bakteret priren t’i hanë dhe të çojnë në fermentim dhe më pas gaz/fryrje. “Kjo mund të irritojë zorrët dhe potencialisht të shkaktojë inflamacion dhe të ndikojë në metabolizmin tuaj kur hahet në sasi të mëdha,” thotë Feder.
Megjithatë, ai shton se perimet më shqetësuese janë ato të mbuluara me gjalpë, vaj ose të mbushura me salca të yndyrshme dhe salca. Këto suplemente mbartin një barrë të konsiderueshme kalorish dhe yndyrash inflamatore, të cilat, kur konsumohen me tepricë, mund të kontribuojnë në akumulimin e yndyrës së barkut.
Herën tjetër që dëshironi patëllxhanë ose lulelakër të skuqur, mendoni dy herë sepse këto perime të njomura me vaj mund të kontribuojnë në yndyrën e barkut përmes përmbajtjes së tyre të yndyrës.
Feder arrin në përfundimin se perimet që kanë sasi minimale të këtyre karbohidrateve të vështira për t’u tretur zakonisht qëndrojnë më të qetë në sistemin tonë të tretjes. Shembuj të perimeve të tilla përfshijnë karotat, kastravecat, specat, bishtajat, domatet dhe kungull i njomë. Për më tepër, përmbajtja e kalorive mund të reduktohet ndjeshëm duke zier perimet në avull, pasi kjo metodë eliminon nevojën për gatim në vajra ose yndyrna.