Cilat ushqime janë më të këqija për shëndetin e zemrës?

Pavarësisht moshës, kardiologët këshillojnë që mund të shijojmë çdo lloj ushqimi, përderisa hamë me moderim. Ndryshe, pas konsumimit të sasive të mëdha të këtyre ushqimeve për një kohë të gjatë, më së shumti mund të rrezikohet shëndeti kardiovaskular.

Sipas kardiologut Jeff Etherton, duhet të jemi veçanërisht të kujdesshëm me këto tre ushqime:

Patate të skuqura

Asnjë ushqim i skuqur nuk është i shëndetshëm për zemrën, sepse ka një përqindje të lartë të yndyrave të ngopura dhe trans, dy gjëra që duhet të përbëjnë një përqindje të vogël të dietës sonë. Por nga të gjitha ushqimet e skuqura, patatet e skuqura dallohen si më të këqijat. “Është si të marrësh një copë karbohidrate të pastër dhe më pas ta skuqësh dhe ta kriposësh mirë”, shpjegon Etherton. “Por problemi është se trupat tanë dëshirojnë natrium dhe yndyrna të këqija.”

Këshillon të zëvendësoni patatet e skuqura me ushqime të shëndetshme me bazë bimore.

 

Mish i përpunuar (veçanërisht salcice)

Mishi i përpunuar nuk ka një reputacion të mirë në mesin e kardiologëve, sepse kjo kategori ushqimesh (që përfshin proshutën, proshutën, salsiçet dhe hot dog-ët) rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Etherton thotë se proshuta nuk është ushqimi më i keq në këtë kategori. Për shkak të përqindjes së lartë të yndyrës së ngopur, salsiçet janë më të këqijat.

 

Mish i kuq

Mishi i kuq ka një sasi të konsiderueshme të kolesterolit dhe yndyrave të ngopura, si dhe përbërës të ngjashëm me aminoacidet, të cilët janë të dëmshëm për shëndetin e zemrës.

“Për të qenë të sigurt, kufizoni marrjen e mishit të kuq pa yndyrë në më pak se 10 për qind në dietë”, këshillon kardiologu.

Kjo këshillë vlen edhe për mishin e derrit, i cili gjithashtu është i mbushur me yndyra të ngopura, shkruan Thrillist.

LEXO EDHE:

Back to top button