Cilat ushqime shkatërrojnë dhëmbët?

Të gjithë duan të kenë një buzëqeshje të bukur dhe të ndritshme, por disa lloje ushqimesh kanë një efekt të padukshëm në ngjyrën e dhëmbëve. Prandaj duhet të dimë se cilat janë këto ushqime dhe t’i hamë në doza të moderuara dhe pasi të hamë duhet të lajmë dhëmbët.

Krekera – Kush do ta kishte menduar se krisurat do të renditeshin lart në listën e ushqimeve të dëmshme për dhëmbët? Shumë lloje krikerash janë bërë nga karbohidrate të rafinuara që kthehen në sheqer dhe kështu bëhen ushqim për bakteret që njollosin dhëmbët.

Uthull balsamike – Kjo erëz e lëngshme, e zakonshme plot me uthull që shpesh shtohet në sallata, fatkeqësisht ndikon negativisht në bardhësinë e dhëmbëve. Për të reduktuar efektin e tij të dëmshëm, përdorni atë me moderim.

Turshitë – Lajm i keq për adhuruesit e turshive. Është acidi nga kastraveca të tilla që mund të dëmtojë smaltin e dhëmbëve dhe të shkaktojë ndryshime në ngjyrë.

Kafe dhe çaj – Dashamirët e këtyre dy pijeve mund të përfundojnë me dhëmbë të zverdhur, veçanërisht nëse pinë shumë kafe dhe çaj.

Salce domatesh – Përsëri acid. Acidi në domate, si dhe ngjyra e tij, mund të shkaktojë errësim dhe gërryerje të dhëmbëve.

LEXO EDHE:

Back to top button