Cilat ushqime ulin presionin e gjakut?

Hulumtimet kanë treguar se disa ushqime, veçanërisht ato të pasura me lëndë ushqyese si kaliumi dhe magnezi, ulin presionin e gjakut.

Hipertensioni, ose presioni i lartë i gjakut, është faktori më i zakonshëm i parandalueshëm në sëmundjet e zemrës. Shpesh përshkruhen medikamente për të ulur presionin e gjakut, por ndryshimet në stilin e jetës si ndryshimet në dietë mund të ndihmojnë në këtë proces dhe të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Cilat ushqime mund të ulin natyrshëm presionin e gjakut?

Agrumet

Grejpfruti, portokalli, limoni mund të kenë një efekt të fuqishëm në uljen e presionit të gjakut. Ato janë të mbushura me vitamina, minerale dhe kimikate që mund të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit të zemrës, duke reduktuar faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës.

Salmoni dhe peshq të tjerë të yndyrshëm

Peshku me vaj është një burim i shkëlqyer i yndyrave omega-3, të cilat kanë përfitime të mëdha për shëndetin e zemrës. Këto yndyrna mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të presionit të gjakut duke reduktuar inflamacionin.

Fara kungulli

Ato janë një burim i përqendruar i lëndëve ushqyese të rëndësishëm për kontrollin e presionit të gjakut, të pasura me magnez, kalium dhe argininë.

Fruta me kokrra

Ajo është e lidhur me avantazhe të ndryshme mbresëlënëse duke përfshirë aftësinë për të reduktuar faktorin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Drithërat janë të pasura me antioksidantë. Manaferrat, mjedrat dhe luleshtrydhet janë vetëm disa nga drithërat që lidhen me efektet e uljes së presionit të gjakut.

Karrota

Një perime bazë në dietën e shumë njerëzve është pikërisht karota. Është i pasur me komponime që ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut dhe reduktojnë inflamacionin, gjë që mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut.

Kos

Kosi është një produkt qumështi i pasur me lëndë ushqyese i mbushur me minerale që ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut, duke përfshirë kaliumin dhe kalciumin.

LEXO EDHE:

Back to top button