Cilat vajra janë më të këqijat për shëndetin e zemrës?

Cilat vajra janë më të këqijat për shëndetin e zemrës?

Kujdesi për shëndetin e zemrës është një nga hapat më të rëndësishëm për një jetë të gjatë.

Ne e dimë se për një zemër të shëndetshme duhet të lëmë duhanin, të reduktojmë konsumimin e mishit të kuq dhe të bëjmë ushtrime aerobike, por ka gjëra të tjera që mund të bëjmë.

Për shembull, vaji është një përbërës gatimi i përdorur zakonisht, por ka disa lloje që në fakt janë të dëmshme për zemrën nëse nuk tregohemi të kujdesshëm.

Sipas dietologes Krutika Nanavati, tre llojet më të këqija të vajit janë vaji i palmës, vaji i kokosit dhe vaji i misrit. Pse? Zbulojeni më poshtë.

vaj palme

Yndyrnat e ngopura janë shumë të dëmshme për shëndetin, dhe ato gjenden në vajin e palmës.

“Vaji i plaminit është i lartë në yndyra të ngopura, të cilat mund të kontribuojnë në nivele më të larta të kolesterolit LDL (kolesteroli i keq) në trupin tonë”, shpjegoi Nanavati.

Vaj kokosi

Vaji i kokosit mund të bëjë mrekulli për flokët tuaj, por Nanavati thotë se mos gatuani me të, veçanërisht nëse jeni të shëndetshëm për zemrën.

“Edhe pse vaji i kokosit vlerësohet për përfitimet e tij shëndetësore, është e rëndësishme të theksohet se ai përmban një përqindje të lartë të yndyrës së ngopur – pothuajse 82 për qind. “Kërkimet kanë treguar se konsumimi i tepërt i yndyrave të tilla mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve koronare të zemrës duke rritur nivelin e kolesterolit në gjak”, tha ajo.

Vaj misri

Vaji i misrit është një tjetër opsion popullor për t’u shmangur.

“Vaji i misrit është i pasur me acide yndyrore omega-6, të cilat nuk duhen tepruar sepse mund të shkaktojnë inflamacion në trup dhe të prishin raportin e acideve omega-6 me omega-3. Ky çekuilibër, me një mbizotërim të acideve yndyrore omega-6, besohet se kontribuon në sëmundjet e zemrës. Edhe pse acidet yndyrore omega-6 nuk janë në thelb të këqija, dieta moderne perëndimore priret të përfshijë shumë nga këto yndyrna dhe shumë pak omega-3. acide yndyrore.duke krijuar një ekuilibër jo të shëndetshëm”, përfundoi dietologia.

LEXO EDHE:

Back to top button