Cilat vende u japin më lehtë shtetësinë të huajve?

Ndërsa bota ndryshon, po kështu ndryshojnë edhe opsionet për marrjen e një shtetësie të dytë

Në këtë udhëzues, ne do të hedhim një vështrim në vendet më të mira për të marrë nënshtetësinë e dyfishtë në 2023, duke marrë parasysh faktorë të tillë si lehtësia e procesit, kërkesat e hyrjes dhe opsionet e udhëtimit.

Shën Kristofor dhe Nevis

Programi Qytetaria me Investim në St. Christopher dhe Nevis është një nga opsionet më të njohura për ata që kërkojnë shtetësi të dyfishtë. Programi u lejon individëve të marrin nënshtetësinë e St. Kitts dhe Nevis duke investuar në pasuri të paluajtshme ose duke kontribuar në Fondin e Rritjes së Qëndrueshme të qeverisë.

Koha e përpunimit është relativisht e shpejtë, me një kohë përpunimi rreth 3-6 muaj. Si një anëtar i Commonwealth, shtetësia e dytë në St. Kitts dhe Nevis lejon udhëtimin pa viza në mbi 150 vende, duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, Kanadanë dhe BE-në. St. Kitts, siç quhet shkurt ky vend, është një nga vendet më të mira për t’u vizituar, sepse është shumë i popullarizuar në mesin e individëve dhe familjeve të pasura. St. Kitts është një komb i bukur ishullor i Karaibeve, i njohur për vendpushimet e tij luksoze dhe plazhet e pacenuara. Është gjithashtu një nga vendet më të qëndrueshme në rajon. St. Kitts ka një klimë tropikale me një temperaturë mesatare prej 27 gradë Celsius. Anglishtja është gjuha zyrtare.

St. Kitts dhe Nevis është një zgjedhje e shkëlqyer për një shtetësi të dytë për shkak të stabilitetit, mjedisit anglishtfolës dhe peizazhit të bukur.

Malta

Malta është një vend i vogël ishull i vendosur në Detin Mesdhe. Është i njohur për motin me diell, plazhet e bukura dhe historinë e pasur. Maltezeja dhe anglishtja janë gjuhët zyrtare të Maltës, por shumë flasin edhe italisht.

Programi i Investitorëve Individual të Maltës është një nga programet më të njohura për marrjen e një shtetësie të dytë. Kjo kërkon një investim minimal prej 650,000 € në obligacione ose pronë të qeverisë malteze. Paratë duhet të investohen në pasuri të paluajtshme që ndodhen në Maltë dhe jo më të vjetra se 5 vjet. Programi i Investitorëve Individual të Maltës kërkon gjithashtu që aplikanti të kalojë të paktën 183 ditë në Maltë çdo vit. Pasi aplikimi të miratohet, aplikanti do të marrë pasaportën malteze brenda 6 deri në 8 javë. Malta është një zgjedhje e shkëlqyer për një shtetësi të dytë për shkak të peizazheve të saj të bukura, mundësive të biznesit dhe njerëzve miqësorë.

Programi i Investitorëve Individual të Maltës është një nga programet më të respektuara dhe me reputacion në Evropë. Programi kërkon investime të konsiderueshme, por procesi është relativisht i shpejtë, me një kohë përpunimi rreth 12-14 muaj. Malta është anëtare e BE-së dhe një shtetësi e dytë malteze ju lejon të udhëtoni pa viza në mbi 180 vende, përfshirë SHBA-në dhe Kanadanë.

Antigua dhe Barbuda

Programi i shtetësisë sipas investimeve në Antigua dhe Barbuda është një nga opsionet më të përballueshme për marrjen e një shtetësie të dytë. Programi kërkon një donacion një herë për Fondin e Zhvillimit Kombëtar të shtetit, së bashku me investimin në pasuri të paluajtshme. Koha e përpunimit për një aplikim për shtetësi është relativisht e shpejtë dhe Antigua dhe Barbuda lejon udhëtimin pa viza në mbi 130 vende.

Grenada

Programi i nënshtetësisë me investim të Grenadës është një tjetër opsion i zbatueshëm, me një kohë përpunimi prej rreth 4-6 muajsh. Vendi ofron udhëtim pa viza në mbi 130 vende, duke përfshirë Kinën dhe Rusinë. Sipas ligjit të tyre, ju duhet të bëni një donacion një herë në Fondin Kombëtar të Transformimit të qeverisë, i ndjekur nga investimi në pasuri të paluajtshme.

Shën Luçia

Programi Saint Lucia Citizenship by Investment është një tjetër opsion i përballueshëm, me një kohë përpunimi prej 4-6 muajsh. Sipas programit, ju duhet të investoni në pasuri të paluajtshme, ose të jepni një kontribut në Fondin Kombëtar të Mjedisit të shtetit.

Vendi ofron udhëtim pa viza në mbi 130 vende, duke përfshirë Kinën dhe Rusinë. Programi CBI i Saint Lucia ofron gjithashtu mundësinë e përfshirjes së një personi në ngarkim, si bashkëshorti, fëmijët ose prindërit, duke e bërë këtë vend një mundësi të shkëlqyer për familjet që kërkojnë një shtetësi tjetër.
Portugalia

Portugalia është një vend evropian i vendosur në Gadishullin Iberik. Është i njohur për qytetet e tij piktoreske bregdetare, klimën mesdhetare dhe njerëzit miqësorë. Gjuha portugeze është gjuha zyrtare e Spanjës.

Programi Portugez Golden Visa është një nga programet më të njohura për marrjen e një leje qëndrimi në Evropë. Kjo kërkon një investim minimal prej 350,000 € në pasuri të paluajtshme portugeze përmes disa skenarëve specifikë. Paratë duhet të investohen në pasuri të paluajtshme në Portugali. Programi i Vizës së Artë kërkon gjithashtu që aplikanti të kalojë 7 ditë në Portugali çdo vit. Pasi aplikimi të miratohet, aplikanti do të marrë pasaportën e tij portugeze brenda 6 deri në 8 javë.

Në fillim të vitit 2022, pati disa ndryshime në programin portugez, pra kufizime në lidhje me llojin e investimit që mund të bëhet dhe që plotëson kushtet e programit, përkatësisht disa nga zonat më të njohura për investime në pasuri të paluajtshme, si p.sh. Lisbonë, Porto dhe Algarve.

Edhe me kufizimet e reja, Portugalia mbetet një zgjedhje e shkëlqyer për pushime dhe shtetësi me investime, për shkak të afërsisë me vendet e tjera evropiane, klimës mesdhetare dhe njerëzve miqësorë.

Spanja

Një tjetër opsion i ngjashëm me Portugalinë është Spanja, një vend evropian i vendosur në Gadishullin Iberik. Spanja është e njohur për qytetet e saj mahnitëse bregdetare, klimën mesdhetare dhe njerëzit miqësorë dhe të buzëqeshur. Gjuha zyrtare është, natyrisht, spanjishtja.

Ka disa kushte për marrjen e një leje qëndrimi në Spanjë. Aplikanti duhet të ketë jetuar në Spanjë për të paktën 10 vjet, të ketë një dosje të pastër kriminale dhe të flasë rrjedhshëm spanjisht. Më pas ai ose ajo do të jetë në gjendje të aplikojë për shtetësi dhe do të duhet të kalojë një test për të marrë nënshtetësinë spanjolle. Kur aplikimi miratohet, aplikanti do të marrë një pasaportë spanjolle brenda 6 deri në 8 javë.
ME RËNDËSI !

Vini re se shuma specifike e investimit dhe kërkesa për rezidencë mund të ndryshojnë në varësi të programit, është e rëndësishme të kontrolloni me qeverinë ose një konsulent paraprofesionist përpara se të merrni ndonjë vendim.

LEXO EDHE:

Back to top button