Çorape elektronike që ndihmojnë mjekët të diagnostikojnë dhe trajtojnë diabetin

Shoqata Evropiane e Kardiologjisë sapo ka publikuar rezultatet e një studimi që vlerëson një çorape elektronike si një mjet diagnostikues dhe trajtimi për diabetin

Normalisht, trupi e zbërthen ushqimin në glukozë. Kur hyn në qarkullimin e gjakut, pankreasi lëshon insulinë, një hormon që sinjalizon qelizat ta përthithin atë. Në pacientët me diabet, ky proces thelbësor nuk funksionon. Qelizat nuk marrin energjinë e nevojshme dhe sheqeri grumbullohet në gjak.

Një çorape që diagnostikon diabetin më herët

Çdo vit, 1.2 milionë amerikanë diagnostikohen me diabet, përveç 537 milionëve që tashmë e kanë atë në mbarë botën. Zbulimi i hershëm mund të vonojë fillimin e sëmundjes. Mund të parandalojë gjithashtu komplikime serioze si dëmtimi i çdo organi, pak a shumë. Megjithatë, për shkak të mënyrës se si manifestohet sëmundja, është e vështirë të perceptohet në fazat e hershme.

Presioni i lartë i gjakut dëmton nervat dhe enët e gjakut. Kjo përfundimisht ndikon në mënyrën se si njerëzit ecin, sipas autorit të studimit, Dr. Kee Hong Lee, e cila mund të çojë në probleme të tjera si ulçera. Nëse nuk trajtohen, ato mund të infektohen. Në rastet më të rënda, kërkohet amputim.

– Identifikimi i hershëm i problemeve të ecjes, duke përdorur një çorape elektronike, do t’i lejojë pacientët të mësojnë një stil të shëndetshëm ecjeje dhe të parandalojnë problemet serioze të këmbëve. Simptomat e hershme përfshijnë mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, dhimbje dhe humbje të ndjesisë në këmbë, thotë Dr. Kee Hong Lee.

Për më tepër, njerëzit me diabet janë në një rrezik më të lartë të zhvillimit të problemeve të zemrës. Mjekët kanë zbuluar se mund të zgjidhin dy probleme njëherësh duke përdorur çorapin.

Monitorimi i zemrës

Në një studim të fundit, mjekët u përpoqën të hetonin se sa herët mund ta zbulojnë diabetin dhe sa mirë mund të monitorojnë zemrën. Dyzet pjesëmarrësve iu dha një çorape me një sensor ballistokardiogrami (BCG) për t’u veshur gjatë qëndrimit në këmbë dhe ecjes. Gjysma e tyre kishin diabet dhe gjysma tjetër jo. Në të njëjtën kohë, ata kishin një EKG, një vlerësim standard elektrokardiogrami i zemrës së tyre. Në këtë mënyrë, mjekët mund të vlerësojnë se si funksionon çorape.

– BCG zbulon lëvizjen e trupit ndërsa zemra pompon gjakun dhe mund të përdoret për të matur rrahjet e zemrës dhe presionin e këmbës gjatë ecjes. Çorapi funksionoi. Studimi tregoi se ne ishim në gjendje të zbulonim diabetin, të identifikonim pacientët me qarkullim të dobët dhe të siguronim një matje të saktë të zemrës si me një EKG. Krahasimi i BCG midis pacientëve diabetikë dhe kontrolleve tregoi se të parët ushtronin më shumë presion në zonën metatarsale të këmbës gjatë ecjes. Çorape e re prodhoi matje të sakta të rrahjeve të zemrës siç tregohet nga vlerat pothuajse identike nga ekzaminimi EKG, përfundoi Dr. Lee.

Matjet e presionit kanë treguar se çorape mund të identifikojë pacientët me diabet dhe gjithashtu mund të identifikojë me saktësi pacientët me diabet dhe qarkullim të dobët. Rezultatet tregojnë se çorapja elektronike mund të jetë një mënyrë e lehtë dhe jo invazive për të lokalizuar pacientët diabetikë të cilët mund të përfitojnë nga trajnimi i duhur i ecjes për të parandaluar komplikimet e këmbës.

LEXO EDHE:

Back to top button