Departamenti Amerikan i Drejtësisë ka paditur Apple për monopol në tregun e smartfonëve

Departamenti Amerikan i Drejtësisë ka paditur Apple për monopol në tregun e smartfonëve

Departamenti Amerikan i Drejtësisë dhe 15 shtete paditën Apple sot, duke pretenduar se përdori kërkesë të fortë për iPhone dhe produkte të tjera për të rritur çmimet për shërbimet e saj dhe për të dëmtuar rivalët më të vegjël.

Apple është bërë pjesë e listës së kompanive më të mëdha të teknologjisë të paditura nga rregullatorët amerikanë gjatë administratave të ish-presidentit Donald Trump dhe presidentit Joe Biden.

“Konsumatorët nuk duhet të paguajnë çmime më të larta sepse kompanitë po shkelin ligjet antitrust”, tha në një deklaratë Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland.

“Nëse mbetet e pakundërshtuar, Apple do të vazhdojë vetëm të forcojë monopolin e saj të smartfonëve”.

Modeli i biznesit i Apple bazohet në ngarkimin e përdoruesve me një çmim premium për produktet teknologjike, ku Apple dikton pothuajse çdo detaj se si funksionon pajisja dhe si mund të përdoret.

Departamenti i Drejtësisë po përpiqet të zbulojë atë model biznesi duke e detyruar Apple t’u ofrojë përdoruesve më shumë zgjedhje se si aplikacionet mund të përdorin pajisjen e krijuar nga Apple.

Departamenti i Drejtësisë pretendon se Apple po përdor fuqinë e saj në treg për të marrë më shumë para nga konsumatorët, zhvilluesit, krijuesit e përmbajtjes, artistët, botuesit, bizneset e vogla dhe tregtarët.

Padia prej 88 faqesh, e paraqitur në gjykatën federale të SHBA-së në Newark, New Jersey, fokusohet në “çlirimin e tregjeve të smartfonëve nga sjellja anti-konkurruese dhe përjashtuese e Apple dhe rivendosjen e konkurrencës me çmimet më të ulëta të smartfonëve për konsumatorët, uljen e tarifave për zhvilluesit dhe ruajtjen e inovacionit. per te ardhmen.”

Në padi, SHBA-ja akuzoi Apple se i bën produktet e saj më keq për konsumatorët për të bllokuar konkurrentët dhe përmendi pesë shembuj ku Apple përdori mekanizma për të shtypur teknologjinë që do të rriste konkurrencën midis telefonave inteligjentë.

SHBA pretendon se Apple e ka bërë të vështirë funksionimin pa probleme të aplikacioneve konkurruese të mesazheve dhe orëve inteligjente në telefonat e saj.

Ata gjithashtu pretendojnë se politikat e dyqaneve të aplikacioneve të Apple rreth shërbimeve të transmetimit të lojërave kanë dëmtuar konkurrencën.

Apple nuk u pajtua në një deklaratë, duke thënë: “Kjo padi kërcënon atë që jemi dhe parimet që i veçojnë produktet e Apple në tregjet me konkurrencë të ashpër.”

LEXO EDHE:

Back to top button