Dëshironi të rrisni marrjen e vitaminës C? Ja cilat janë llojet e perimeve që duhet të konsumoni më shpesh
Kur përmenden ushqimet e pasura me vitaminë C, shumica e njerëzve mendojnë fillimisht për portokallin, grejpfrutin ose kivin. Megjithatë, vitamina C nuk gjendet vetëm në fruta, por edhe në shumë perime të shijshme. Vitamina C është e njohur për rritjen e imunitetit, mbrojtjen e lëkurës dhe vetitë e saj të fuqishme antioksiduese.

Marrja e kësaj vitamine është e dobishme gjatë gjithë vitit, por sidomos në muajt e dimrit kur sëmuremi më shpesh, lëkura jonë plasaritet nga i ftohti dhe jemi më të prirur ndaj inflamacioneve.
Siç raportohet nga portali Eating Well , doza e rekomanduar ditore e vitaminës C është 90 miligramë për meshkujt e rritur dhe 75 miligramë për femrat e rritura.
“Pa konsumim të mjaftueshëm të vitaminës C, individët rrezikojnë një përgjigje të dobësuar imunitare, shërim më të ngadalshëm të plagëve, rritje të ndjeshmërisë ndaj infeksionit dhe komplikime të mundshme afatgjata shëndetësore, sepse trupi nuk mund ta prodhojë ose ruajë vetë këtë lëndë ushqyese kryesore”, thotë dietologia dhe dietologia Samantha Peebles. .
Peebles dhe dietologia Amy Bright theksuan perimet më të mira të pasura me vitaminë C që mund dhe duhet t’i përfshini më shpesh në vaktet tuaja.
Piper i verdhë
Piperi i verdhë kryeson listën si perimet me më shumë vitaminë C, me 342 miligramë mbresëlënëse në vetëm një spec të freskët. Kjo sasi mbulon 380 për qind të dozës së rekomanduar ditore për të rriturit, duke e bërë atë një zgjedhje të shkëlqyer për plotësimin dhe tejkalimin e nevojave ditore për vitaminë C. Në krahasim, një portokall përmban rreth 83 mg vitaminë C. Përveç vitaminës C, specat e verdhë përmbajnë edhe lëndë ushqyese të tjera.
“Ato janë të pasura me antioksidantë si beta-karoten dhe likopen, të cilat ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe mbështesin shëndetin e zemrës”, shtoi Peebles.
Brokoli
Brokoli përmban 101 miligramë vitaminë C, e cila mbulon 112 për qind të nevojave ditore. Kjo perime është e pasur edhe me lëndë ushqyese të tjera.
“Përveç vitaminës C, brokoli përmban sulforafan, një fitokimik i fuqishëm që ka veti antikancerogjene, si dhe vitaminë K, acid folik dhe fibra”, theksoi dietologia.
Brokoli
Ekspertët kanë renditur lakrat e Brukselit si perimet e treta më të mira për t’u shtuar në dietën tuaj. Është e pasur me vitaminë C, dhe një filxhan me këtë perime përmban deri në 97 miligramë.
Nutricionistja Amy Bright thekson, “Brukseli është një burim natyral i kaempferolit, një antioksidant i fuqishëm që redukton inflamacionin dhe mbështet shëndetin e zemrës. Përveç kësaj, ato janë të pasura me fibra të tretshme, të cilat ndihmojnë në uljen e nivelit të kolesterolit dhe sheqerit në gjak”.
Lulelakra
Lulelakra është një perime që mund të kombinohet në mënyra të ndryshme dhe kur bëhet fjalë për lëndët ushqyese që përmban, ndër to është vitamina C, ajo përmban 55 miligramë vitaminë C për filxhan. Peebles shton se “përveç vitaminës C, lulelakra përmban kolinë, e cila mbështet shëndetin e trurit dhe ka efekte anti-inflamatore”.
Domate
Domatet, një perime e preferuar për shumë njerëz, përmbajnë 41 miligramë vitaminë C në një filxhan, që është afërsisht 46 për qind e dozës së rekomanduar ditore për këtë lëndë ushqyese. Është mirë të dini se të gjitha llojet e domateve përmbajnë sasi të konsiderueshme të vitaminës C. Përveç vitaminës C, domatet përmbajnë edhe likopen, një antioksidant që ul rrezikun e goditjes në tru dhe sëmundjeve kardiovaskulare.
mustardë
Mustarda është një perime me gjethe që përmban 39 miligramë vitaminë C për filxhan, ose 43 për qind të marrjes së rekomanduar. Bright shton se “përveç vitaminës C, përmban edhe glukozinolate, përbërës që kanë veti antivirale dhe anti-inflamatore”. Mund të kombinohet në disa mënyra dhe dietologia sugjeron të përgatisni një supë të shijshme pule të kombinuar me xhenxhefil.
Kale
Si perime të fundit, nutricionistët veçuan kale. Kjo perime me gjethe jeshile të errët përmban 20 miligramë vitaminë C për filxhan, ose 22 për qind të dozës së rekomanduar ditore. Lakra jeshile përmban gjithashtu vitaminë K, e cila është thelbësore për koagulimin e gjakut dhe shëndetin e kockave, dhe luteinë dhe zeaxanthin, antioksidantë që mbështesin shëndetin e syve.