Detoksifikimi dixhital: Pushimi nga mediat sociale ka përfitime për shëndetin mendor

Ekziston një listë e gjatë e të famshmëve që kanë bërë një pauzë të gjatë nga mediat sociale vitet e fundit, duke përfshirë Ed Sheeran, Britney Spears, Miley Cyrus, Selena Gomez dhe Justin Bieber – të cilët kanë qenë të gjithë në të ashtuquajturën fazë. “detoks dixhital”.

Siç shkruan Deutsche Welle, arsyet për këtë janë nga më të ndryshmet – shumë komente me urrejtje, shumë kohë para monitorit, të lodhur nga “aktrimi” në rrjetet sociale… Hapësira e internetit shkakton polemika edhe në politikë. Ministri i Ekonomisë i Gjermanisë, Robert Habeck, për shembull, u largua nga Twitter në vitin 2019 dhe nuk është kthyer më që atëherë, megjithëse disa politikanë të tjerë përdorin platformën të paktën një herë në orë – për të shprehur mendimet e tyre.

Habek shkroi në blogun e tij në atë kohë: “Twitter është agresiv si asnjë rrjet tjetër social dhe asnjë media tjetër nuk ka kaq shumë urrejtje, keqdashje dhe gjuhë urrejtjeje”. Më pas ai shtoi: “Ishte një nga vendimet më të mençura që kam marrë në jetën time!”.

Sipas një sondazhi të shoqatës dixhitale Bitkom, këtë vit 10% e njerëzve në Gjermani duan të dalin përsëri jashtë linje dhe rreth 43% e kanë bërë tashmë këtë, në mënyrë që të ndihen përsëri më mirë.

Punime të shumta shqyrtojnë pasojat e Instagram, Twitter dhe mediave të tjera sociale.

Sipas Universitetit të Bath në Mbretërinë e Bashkuar, marrja e një pushimi dixhital prej vetëm një jave përmirëson mirëqenien e përgjithshme dhe redukton ankthin dhe depresionin. Fakti që rezultatet janë të tilla mund të konfirmohet nga hulumtimi.

Gazetat e tjera shohin gjithashtu një lidhje midis kohës së kaluar në internet dhe depresionit. Megjithatë, thuhet se është e vështirë të vërtetohet se cila vjen e para. Është gjithashtu e mundur që njerëzit me prirje për depresion të përdorin rrjetet sociale më shpesh se të tjerët.

Një studim i vitit 2019 nga Universiteti i Abu Dhabit tregon gjithashtu pasojat negative të detoksifikimit dixhital. Disa përdorues kanë raportuar stres dhe vetmi gjatë abstinencës në mediat sociale.

“Është e rëndësishme që ne të vendosim vetë se sa kohë jemi në rrjete dhe çfarë bëjmë atje… Ndikimi i rrjeteve sociale varet gjithmonë nga personaliteti i përdoruesit”, tha aktivistja Christine Langer.

Një faktor tjetër për efektet e këqija është se rrjetet sociale, ndërsa disa po fitojnë para nga e gjithë kjo, të tjerët ndjejnë presion dhe zili ndaj përdoruesve të tjerë që gjoja po ecin më mirë në jetë.

LEXO EDHE:

Back to top button