Dhimbja e shpatullave që rrezaton poshtë krahut: A ka arsye për shqetësim?

Dhimbja e shpatullave që rrezaton poshtë krahut: A ka arsye për shqetësim?

Dhimbja e shpatullave dhe e krahut mund të jetë një simptomë e një gjendjeje me një emër të pazakontë dhe një kirurg ortoped liston shkaqet dhe shenjat paralajmëruese.

Nëse shpesh keni dhimbje në shpatull dhe në krah, mund të vuani nga një sëmundje me një emër të pazakontë – shpatulla e “ngrirë”.

Kirurgu ortoped Dr. Scott Smith shpjegoi se ky problem është relativisht i zakonshëm, dhe shkaktohet nga mungesa e lëngut sinovial në nyje, si dhe nga bashkimi i indit lidhës me kockën.

Simptomat e shpatullës “të ngrirë” janë dhimbje në shpatull që rrezaton poshtë krahut dhe zakonisht është mjaft e rëndë. Më pas, lëvizshmëria e kësaj nyje zvogëlohet.

“Ky nuk është një problem që ndodh brenda natës, por ka tre faza të qarta. E para është më e dhimbshme, dhe ne e quajmë atë fazë inflamatore. Më pas vijon faza e stagnimit, kur lëvizja është e kufizuar, por dhimbja nuk është aq e fortë dhe më pas faza e rezolucionit, kur indi kthehet në normalitet, dhimbja dhe kufizimet e lëvizjes zhduken”, shpjegoi ai.

Më së shpeshti prek njerëzit nga mosha 40 deri në 60 vjeç dhe është disi më e zakonshme tek gratë.

Problemet shëndetësore që e përkeqësojnë këtë gjendje përfshijnë diabetin, imobilizimin pas lëndimit ose operacionit, dhe ka disa studime që tregojnë se shpatulla e ngrirë prek njerëzit me sëmundje të zemrës, probleme të tiroides dhe sëmundjen e Parkinsonit.

Nuk ka faktorë të tjerë të qartë specifik të rrezikut – shpatulla e ngrirë mund të ndodhë si në krahët dominues ashtu edhe në ato jo dominante, dhe nuk ka asnjë hulumtim që lidh një profesion specifik me problemin.

Shpatulla e “ngrirë” trajtohet me pushim, fizioterapi të moderuar dhe streçing, dhe nëse është e nevojshme me ilaçe kundër dhimbjeve dhe nuk është e rrezikshme.

LEXO EDHE:

Back to top button