Disa pije që pinë njerëzit më jetëgjatë në botë! Provoni edhe ju…

A e dini se ka vende në mbarë botën ku është e zakonshme që njerëzit të jetojnë deri në 100 vjeç dhe ndonjëherë edhe më gjatë? Zonat Blu në botë janë pesë rajonet me përqendrimin më të lartë të njëqindvjeçarëve dhe studiuesit në këto komunitete janë në kërkim të sekreteve për jetë më të gjatë.

Pesë rajonet përfshijnë Nicoya në Kosta Rika, Ikaria në Greqi, Sardenja në Itali, Loma Linda në Kaliforni dhe Okinawa në Japoni. Ndërsa të gjitha këto rajone kanë praktika unike ushqimore të bazuara në aksesin dhe kuzhinën lokale, ka të përbashkëta mes tyre nga të cilat ne mund të mësojmë.

Janë katër pije që janë të zakonshme në mesin e njerëzve në këto komunitete, këtu janë pijet në fjalë.

Kafe

E para në listë është kafeja. Në zonat e zonës blu, kafeja është një pjesë e pazëvendësueshme e rutinës së përditshme. Hulumtimet kanë treguar se kafeja mund të ketë përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë përmirësimin e shëndetit kognitiv, zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të lidhura me moshën si sëmundja e Parkinsonit dhe demencës, dhe të ketë një efekt pozitiv në humbjen e peshës dhe zvogëlimin e rrezikut të diabetit të tipit 2. 2. Është e rëndësishme të theksohet se këto përfitime vijnë nga vetë kafeja e zezë, pa sheqer apo qumësht të shtuar.

Çaj

Të gjithë banorët e zonave blu pinë rregullisht çaj. Çaji jeshil është veçanërisht i popullarizuar për përfitimet e tij të shumta shëndetësore, duke përfshirë mbështetjen e metabolizmit, uljen e kolesterolit dhe parandalimin e disa llojeve të kancerit. Hulumtimet kanë treguar gjithashtu se konsumimi i rregullt i çajit mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe të kontribuojë në jetëgjatësi.

Verë e zezë

Në Sardenjë, shumica e njerëzve konsumojnë sasi të moderuara të verës së kuqe në baza ditore. Kjo verë përmban antioksidantë të njohur si polifenole, të cilët mbrojnë enët e gjakut nga dëmtimi dhe ndihmojnë në uljen e kolesterolit LDL. Është e rëndësishme të theksohet se moderimi në konsumimin e verës së kuqe kombinohet me një dietë të ekuilibruar dhe aktivitet fizik për të arritur një efekt pozitiv në shëndetin e zemrës.

Uji

Edhe pse të gjitha pijet e mësipërme janë të dobishme për shëndetin, mos harroni për ujin e thjeshtë. Banorët e zonës blu, si ata në Loma Linda, shpesh theksojnë rëndësinë e hidratimit. Pirja e mjaftueshme e ujit ndihmon trupin të mbajë ekuilibrin e lëngjeve, të eliminojë toksinat dhe të kryejë të gjitha funksionet e tij. Me kalimin e moshës, ndjenja juaj e etjes mund të zbehet, kështu që është e rëndësishme të qëndroni të përkushtuar ndaj marrjes së ujit gjatë gjithë ditës. Është e rëndësishme të theksohet se moderimi është thelbësor për të gjitha këto pije dhe se çdo pije duhet të konsumohet sipas nevojave individuale dhe stilit të jetesës.

LEXO EDHE:

Back to top button