Ajsbergu më i madh në botë lëviz pas 30 vitesh dhe mund të shkaktojë probleme për kafshët

Ajsbergu më i madh në botë po lëviz pas më shumë se 30 vitesh pushim në fund të oqeanit.

A23a, siç quhet ky ajsberg, u ça në brigjet e Antarktidës në vitin 1986 dhe menjëherë më pas “zbarkoi” në detin Waddell, duke u bërë në thelb një ishull akulli.

Me një sipërfaqe prej gati 4 mijë kilometra katrorë, është më shumë se dyfishi i madhësisë së Londrës me rrethinat e saj. Ai lundroi vitin e kaluar, por mali tani po kërcënon të shpërthejë nga ujërat e Antarktidës.

Ky ajsberg është rreth 400 metra i trashë dhe për krahasim, Shard i Londrës (rrokaqiell më i lartë në Evropë) është 310 metra i lartë.

A23a ishte pjesë e një shpërthimi masiv malesh nga Shelfi i akullit Filchner në Kontinentin e Bardhë. Ai priti një stacion kërkimor sovjetik në atë kohë, i cili vetëm ilustron se sa kohë më parë ndodhi ndarja e tij nga Antarktida.

Në fund, të gjitha kodrat, sado të mëdha qofshin, janë të destinuara të shkrihen dhe shkencëtarët do të monitorojnë nga afër lëvizjen e A23a, shkruan BBC.

Nëse zbret në Gjeorgjinë e Jugut, mund të shkaktojë probleme për miliona foka, pinguinë dhe zogj të tjerë deti që shumohen në ishull. Gjithashtu, A23a mund të prishë rrugët normale të të ushqyerit të kafshëve, duke i penguar ato të ushqejnë siç duhet të vegjlit e tyre.

 

LEXO EDHE:

Back to top button