Zbulohet një specie e re dinosauri që ka jetuar 100 milionë vjet më parë: Gjurmët thonë se ishte i shpejtë

Shërbimi Gjeologjik i Brazilit njoftoi të enjten një specie të re dinosauri, një kafshë e shpejtë që jetonte në shkretëtirë gjatë periudhës së hershme të Kretakut.

Lloji i ri, i quajtur Farlowichnus rapidus, ishte një mishngrënës i vogël rreth madhësisë së zogut të sotëm seriema, ose rreth 60-90 cm i gjatë, sipas studiuesve. Zbulimi u publikua në revistën shkencore Cretaceous Research.

“Nga distanca e madhe midis gjurmëve të gjetura, mund të konkludohet se ishte një zvarranik shumë i shpejtë që shkeli dunat antike”, thuhet në një deklaratë të shërbimit gjeologjik.

Periudha e Kretakut të Hershëm shtrihet nga 100 deri në 145 milionë vjet më parë.

“Gjurmët” e fosilizuara të dinosaurëve, siç i quajnë shkencëtarët, u gjetën për herë të parë në vitet 80 nga prifti dhe paleontologu italian Giuseppe Leonardi në qytetin e sotëm Aracua, në shtetin e São Paulo.

Në vitin 1984, Leonardi i dhuroi Muzeut Brazilian të Shkencave të Tokës (MCTer) një nga ekzemplarët e këmbëve të gjetura në të ashtuquajturin Formacioni Botucatu, një grup shkëmbinjsh të formuar në një shkretëtirë të lashtë dune.

“Gjurmët e këmbëve janë ndryshe nga çdo gjurmë tjetër e njohur e dinosaurëve,” tha paleontologu i MCTer Rafael Costa.

LEXO EDHE:

Back to top button