Efektet e dëmshme të ekspozimit ndaj dritës së kaltër përkeqësohen me moshën, sugjeron një studim i ri

Efektet e dëmshme të ekspozimit ndaj dritës së kaltër përkeqësohen me moshën, sugjeron një studim i ri

Drita e kaltër është një komponent mbizotërues i pajisjeve që lëshojnë dritë, të cilat janë gjithnjë e më të pranishme në mjedisin tonë.

Tashmë ka prova të grumbulluara që ekspozimi ndaj dritës së kaltër shkakton dëmtim të qelizave të retinës. Megjithatë, dihet shumë më pak për efektet e mundshme të dritës së kaltër në qelizat jo-retinale.

Në një studim të ri, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Oregonit hetuan efektet e ekspozimit ndaj dritës së kaltër përgjatë jetëgjatësisë së mizës së frutave (Drosophila melanogaster) një organizëm model i rëndësishëm për shkak të mekanizmave qelizor dhe të zhvillimit që ndan me kafshët dhe njerëzit e tjerë – dhe zbuluan se ndjeshmëria ndaj stresit të dritës e kaltër varet shumë nga mosha.

“Në përgjithësi, plakja shoqërohet me një rënie të tolerancës ndaj streseve mjedisore”, tha autorja e vjetër e studimit Dr. Jaga Giebultowicz dhe kolegët e saj.

“Diodat me dritë të pasuruar me dritë e kaltër (LED) janë një faktor relativisht i ri në shtëpitë dhe hapësirat tona të punës”.

“Prandaj, nuk dihet nëse ekspozimi kronik i dritës së kaltër përgjatë jetëgjatësisë së organizmit mund të jetë i dëmshëm për funksionet qelizore dhe nëse ndjeshmëria ndaj dritës e kaltër mund të ndryshojë me moshën”.

Në studimin e tyre, studiuesit ekzaminuan shkallën e mbijetesës së mizave të mbajtura në errësirë ​​dhe më pas u zhvendosën në moshat progresive më të vjetra në një mjedis me dritë të kaltër të vazhdueshme nga LED.

Kalimet nga errësira në dritë ndodhën në moshën dy, 20, 40 dhe 60 ditëshe dhe studimi përfshinte efektin e dritës e kaltër në mitokondritë e qelizave të mizave. Mitokondria vepron si termocentrali i një qelize, duke gjeneruar adenozinë trifosfat (ATP), një burim energjie kimike.

Në hulumtimet e mëparshme, autorët treguan se ekspozimi i zgjatur ndaj dritës së kaltër ndikon në jetëgjatësinë e mizave, pavarësisht nëse ajo shkëlqente në sytë e tyre.

“Aspekti i ri i këtij studimi të ri tregon se ekspozimi kronik ndaj dritës së kaltër mund të dëmtojë rrugët e prodhimit të energjisë edhe në qelizat që nuk janë të specializuara në ndjesinë e dritës”, tha Dr. Giebultowicz.

LEXO EDHE:

Back to top button