Efekti i lëndëve djegëse fosile në ngrohjen e planetit mund të na lërë pa kafe, birrë dhe ëmbëlsira!

Mund ta imagjinoni një ditë pa kafe, kakao apo çaj? Mund ta imagjinoni një festë pa dolli me një gotë pijen tuaj të preferuar apo të vizitoni njerëzit e dashur pa çokollatë në dorë?

Epo, nëse nuk ndryshojmë disa zakone të përditshme, brenda pak vitesh do të duhet të mësohemi!

Tingëllon e pabesueshme, por hulumtimet mbarëbotërore tregojnë se mund të na mbarojnë kafeja, çokollata, madje edhe birra, peshku, patatet dhe shumë produkte të tjera në 50 vitet e ardhshme. Dhe nuk do të ketë të reja për t’i zëvendësuar, sepse nuk ka ku të rriten.

Natyra na jep sinjale se bimët dhe kafshët që janë baza e këtyre kënaqësive tona mund të zhduken nga faqja e dheut, për shkak të ndikimit të ndryshimeve klimatike, të cilat duhet t’i kuptojmë për t’i parandaluar disi ato.

 

Revista Mirror publikoi një studim që tregon se çokollata, qumështi, avokadot dhe ushqimet e detit, përfshirë peshkun, mund të zhduken në më pak se 100 vjet.

“Për shkak të kësaj njohurie, ne duhet të bëhemi shumë më të vetëdijshëm për shëndetin dhe ta drejtojmë fokusin tonë drejt qëndrueshmërisë dhe etikës.” Për shkak të ndryshimeve klimatike, tashmë po shohim një rënie dramatike të numrit të pemëve të kakaos, ndaj është shumë e mundur që çokollata të zhduket natyrshëm nga dieta jonë. Hulumtimet tregojnë se 60 për qind e 124 llojeve të njohura të kafesë janë në prag të zhdukjes. Në 40 vjet, Gana dhe Bregu i Fildishtë, që përbëjnë dy të tretat e eksporteve të kafesë në botë, presin një rritje mesatare të temperaturës me dy gradë. Për shkak të ngrohjes globale, toka e përshtatshme për kultivimin e kafesë ka të ngjarë të përgjysmohet deri në vitin 2050. Pritet që speciet e egra të kafesë të zhduken plotësisht deri në vitin 2080”, shkruan “Mirror” .

Kur bëhet fjalë për peshqit, ato po bëhen edhe më të pakta, me hulumtimin e BBC- së që thotë se kapja në botë ka rënë me pesë për qind. Në disa dete ku ka një ndryshim të dukshëm të temperaturës, kapja zvogëlohet me një të tretën!

Në telashe janë edhe patatet, pa të cilat pothuajse asnjë familje nuk mund ta imagjinojë një vakt, sepse pothuajse mund të zhduket për shkak të thatësirës. Vetëm një verë e nxehtë në vitin 2018 në Britaninë e Madhe bëri që prodhimi i patates të zvogëlohej për një të katërtën, ndërsa çdo frut është tre centimetra më i vogël, raportojnë mediat britanike.

I njëjti problem shqetëson prodhuesit e birrës nga Republika Çeke në Amerikë. Ata po përballen me një problem të dyfishtë – mungesën e ujit dhe të korrat e dështuara për shkak të thatësirës.

Disa mund të thonë se mund të bëni pa të gjitha sa më sipër, por fillimisht mendoni: pas ndryshimeve dramatike në zinxhirin global ushqimor qëndrojnë qindra mijëra njerëz që do të humbasin mjetet e nevojshme për mbijetesë, dhe më pas vijon: një rritje globale e çmimeve për shkak të korrjeve të dështuara, më shumë njerëzve të uritur, krizave humanitare, paqëndrueshmërisë politike. Pra, nuk është vetëm një filxhan kafe në mëngjes.

Për shkak të gjithë kësaj, rëndësinë e luftës kundër ndryshimeve klimatike e pranuan edhe përfaqësuesit e 196 vendeve anëtare të Kombeve të Bashkuara, të cilët nënshkruan Marrëveshjen e Parisit për ndryshimet klimatike në vitin 2016. Ata kanë vendosur një synim, nëse nuk mund ta ndalojmë, të paktën të mbajnë rritjen e temperaturës mesatare të botës në një gradë e gjysmë në vit.

 

 

 

“Trafiku është një nga ndotësit kryesorë, i cili jo vetëm ndot ajrin, por krijon edhe efekt serë dhe e bën atmosferën gjithnjë e më të nxehtë. Për të ndaluar këtë efekt, është e rëndësishme të reduktohet përdorimi i motorëve me djegie të brendshme. Përveç faktit që është e rëndësishme që secili prej nesh të mendojë sa më shpejt për automjetet elektrike, është edhe më e rëndësishme që transportuesit e shumtë të lëndëve të para dhe ushqimeve të gatshme të elektrizojnë transportin e tyre”, shkruan portali i energjisë së gjelbër. “Shteti i Gjelbër” .

LEXO EDHE:

Back to top button