Eko alarm: Shkëmbinj plastikë janë shfaqur në një ishull brazilian

Eko alarm: Shkëmbinj plastikë janë shfaqur në një ishull brazilian

Gjeologjia e ishullit vullkanik të Trindadit të Brazilit i ka magjepsur shkencëtarët prej vitesh, por zbulimi i shkëmbinjve me mbetje plastike në këtë parajsë të largët të breshkave po shkakton alarm.

Plastika e tretur është pjesë përbërëse e shkëmbinjve në ishull, i cili ndodhet 1140 km nga shteti brazilian juglindor, Espiritu Santo, dhe kjo, thonë shkencëtarët, është dëshmi e rritjes së ndikimit të njerëzve në ciklet gjeologjike të Tokës.

“Është e re dhe në të njëjtën kohë e tmerrshme sepse ndotja ka hyrë në sferën e gjeologjisë,” tha Fernanda Avelar Santos, një gjeologe në Universitetin Federal të Paranës.

Rrjetat e peshkimit fajtore për gurët e plastifikuar

Santos dhe ekipi i saj kryen teste kimike për të zbuluar se çfarë ishte plastika në shkëmbinj, të cilët quhen “plastiglomerate”, sepse ato janë bërë nga një përzierje e kokrrizave të sedimentit dhe mbeturinave të tjera që e mbajnë plastikën së bashku.

“Ne gjetëm ndotje kryesisht nga rrjetat e peshkimit, që është një mbetje shumë e zakonshme në plazhet e ishullit Trinidad”, tha Santos. “Rrymat e detit i tërheqin dhe grumbullohen në plazh. Kur temperatura rritet, kjo plastikë shkrihet dhe futet në materialin natyral të plazhit.

Një nga zonat më të rëndësishme të mbrojtura për breshkat e gjelbra

Ishulli Trinidad është një nga zonat më të rëndësishme të mbrojtura në botë për breshkat e gjelbra, ku mijëra vijnë çdo vit për të hedhur vezët e tyre. Të vetmit njerëz në Trinidad janë anëtarë të Marinës braziliane, e cila ka një bazë në ishull dhe mbron breshkat fole.

“Vendi ku gjetëm këto mostra plastike është një zonë e mbrojtur përgjithmonë në Brazil, afër vendit ku breshkat e gjelbra vendosin vezët e tyre,” tha Santos.

“Plastika po bëhet pjesë e të dhënave gjeologjike të Tokës”

Zbulimi ngre pyetje në lidhje me trashëgiminë njerëzore në Tokë, thotë Santos.

“Ne flasim kaq shumë për Antropocenin dhe kaq,” tha Santos, duke iu referuar një epoke të propozuar gjeologjike të përcaktuar nga ndikimi i njerëzve në gjeologjinë dhe ekosistemet e planetit.

“Ndotja, mbeturinat detare dhe plastika e hedhur në oqeane bëhen material gjeologjik i ruajtur në të dhënat gjeologjike të Tokës.”

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button