Ekonomia e dështuar e Gjermanisë do ta shtyjë Europën drejt së djathtës

Ekonomia e dështuar e Gjermanisë do ta shtyjë Europën drejt së djathtës

Këtë javë, Komisioni Europian njoftoi se kishte ulur perspektivën e rritjes së PPB-së për vitin 2023 për Eurozonën nga 1.1% në 0.8%. Aktiviteti i biznesit ka rënë në vitin 2020 dhe 43.4% e kompanive po mendojnë të zhvendosin kapacitetet e prodhimit jashtë vendit.

Për fat të keq për Europën, nëse ekonomia gjermane është drejt rënies është vetëm një çështje kohe para se të tërheqë pjesën tjetër me vete. Ajo që e bën situatën veçanërisht frustruese, megjithatë, është se në shumë mënyra ky zhvillim është i vetë-shkaktuar.

Kompanitë gjermane (dhe europiane) e kanë bërë shumë të qartë se çmimet e larta të energjisë janë një faktor kryesor në uljen e produktivitetit të tyre dhe se nga pikëpamja ekonomike “tranzicioni i energjisë” ka qenë një katastrofë për konkurrencën, raporton abcnews.al.

Pesimizmi i prodhuesve tani po rrjedh te konsumatorët dhe shifrat tregojnë se që nga viti 2019 konsumi privat në Gjermani ka qenë i njëjtë, me shpenzimet e qeverisë që shërbejnë si motori më i rëndësishëm i rritjes së vogël që ekziston.

Aktiviteti industrial është në të njëjtin nivel në epokën e Covid. Me sa duket, një pandemi globale është më pak problem sesa politikat tërësisht të gabuara të energjisë, të tilla si dekarbonizimi dhe një zhvendosje e nxituar drejt energjisë së rinovueshme.

Me rënien e industrive me energji intensive, konsumi i përgjithshëm i energjisë elektrike është në rënie. Por kërkesa e reduktuar për energji nënkupton gjithashtu më pak aktivitet ekonomik dhe përfundimisht më pak prosperitet,  diçka që po ndodh në kohë reale tani.

E gjithë kjo ka edhe pasoja politike, dhe AfD është në prag të fitimit të zgjedhjeve të saj të para për kryetar bashkie, ndërsa e djathta ekstreme është në lëvizje në të gjithë Europën.

Duke qenë se Eurozona ende nuk ka hyrë plotësisht në recesion, situata mund të përkeqësohet edhe më tej.

Nëse lidershipi aktual në Bruksel dëshiron të shmangë një valë të krahut të djathtë në zgjedhjet e Parlamentit Europian të vitit të ardhshëm, duhet të fillojë të bindë Berlinin që të braktisë politikat e tij aktuale ekonomike vetëvrasëse.

Janë këto plane që kërcënojnë të tërheqin të gjithë BE-në në një rënie ekonomike që pritet të zgjasë.

LEXO EDHE:

Back to top button