Eksperiment: Psikologët kanë marrë telefonat fëmijëve për 8 orë dhe janë tronditur nga sjellja e tyre

Eksperiment: Psikologët kanë marrë telefonat fëmijëve për 8 orë dhe janë tronditur nga sjellja e tyre

Në vitin 2013, psikologu i fëmijëve në Shën Petersburg Ekaterina Murashova kreu një eksperiment shumë interesant. Ajo kërkoi nga 68 adoleshentë të moshës 12 deri në 18 vjeç të hiqnin dorë nga të gjitha pajisjet e tyre elektronike; domethënë për të fikur celularët, kompjuterët, televizorët, tabletat, lojëra video dhe jo të komunikojnë me askënd.

Ajo që u lejua të bënin në ato tetë orë ishte të shkruajnë, vizatojnë, lexojnë, këndojnë, ecin dhe të përfshihen në aktivitete të ngjashme.

Autori i eksperimentit dëshironte të provonte hipotezën e punës se adoleshentët modernë nuk janë në gjendje të përfshihen në vetvete dhe se ata nuk janë plotësisht të vetëdijshëm për botën e tyre të brendshme.

Sipas rregullave të eksperimentit, të nesërmen fëmijët kishin për detyrë të tregonin se si e përjetuan këtë test. Psikologu këshilloi të gjithë pjesëmarrësit që të ndërpresin eksperimentin në rast ankthi, sikleti ose tensioni të tepërt dhe të regjistrojnë kohën dhe shkakun e përfundimit të tyre.

Rezultatet ishin të paktën tronditëse, duke pasur parasysh që eksperimenti u krye dhjetë vjet më parë, kur teknologjia ishte shumë më pak e përhapur sesa sot.

Nga 68 pjesëmarrës, vetëm tre përfunduan eksperimentin – me një vajzë dhe dy djem. Adoleshentja shkruajti ndjenjat e saj në një ditar për tetë orë.

Njëri nga djemtë kaloi tetë orë duke bërë një varkë me vela, me një pushim dreke dhe duke ecur qenin. Ky i fundit renditi dhe sistemoi së pari koleksionet e tij, dhe më pas merrej me transplantimin e luleve. Asnjë prej tyre nuk kishte emocione negative gjatë eksperimentit dhe nuk vuri re shfaqjen e mendimeve „ të çuditshme “.

Tre pjesëmarrës në eksperiment thanë se kishin „ mendime vetëvrasëse “, dhe pesë sulme me përvojë paniku. Simptoma të tilla si nauze, djersitje, marramendje, valë nxehtësie, dhimbje barku u regjistruan në 27 adoleshentë. Pothuajse secili raportoi një ndjenjë frike dhe ankthi, raporton portalin 21 mm.ru.

Interesi dhe eksitimi para një situate të re dhe përballja me njëri-tjetrin u qetësuan pothuajse në të gjithë pjesëmarrësit deri në fillimin e orës së dytë ose të tretë. Vetëm dhjetë adoleshentë që ndaluan eksperimentin u ndje në ankth pas tre ose më shumë orësh vetmie.

Çfarë bënë adoleshentët gjatë eksperimentit?
 • hëngri
 • lexo, ose u përpoq të lexosh
 • disa detyra shkollore ( kjo ishte gjatë ndarjes, kështu që shumë prej tyre iu drejtuan dëshpërimisht librave shkollorë )
 • ata shikuan nga dritarja ose „ ata tërhoqën “ nëpër apartament
 • doli jashtë, në një dyqan ose kafene ( në eksperiment, komunikimi u ndalua, por u lejua të shkëmbejë disa fjalë të nevojshme me shitësit ose arkëtarët )
 • ata bashkojnë një enigmë bashkim pjesësh figure ose një Lego
 • vizatoi ose u përpoq të vizatonte
 • keni luajtur me një qen ose një mace
 • ata pastruan dhomën ose apartamentin
 • ata lahen
 • të angazhuar në aktivitet fizik
 • ata shkruanin ndjenjat ose mendimet e tyre
 • luajti piano, kitarë ose flaut
 • tre shkruan poezi ose prozë
 • një djalë udhëtoi nëpër qytet për gati pesë orë, duke ndryshuar autobusë dhe karroca
 • një djalë tjetër shkoi në një park dëfrimi, por në tre orë ai filloi të vjellat
 • një djalë shëtiste në të gjithë qytetin
 • një djalë shkoi në kopshtin zoologjik
 • një vajzë e vogël u lut
 • një vajzë e vogël shkoi në një muze

Çfarë bënë ata pas eksperimentit?

Pothuajse të gjithë u përpoqën të binin në gjumë në një moment, por askush nuk arriti të zhdukë mendimet e „ budalla “ që ishin shtrembëruar në mënyrë obsesive në kokë.

Pas eksperimentit, 14 adoleshentë menjëherë hynë në media sociale, 20 kontaktuan miqtë e tyre, tre me prindërit e tyre dhe pesë shkuan për të vizituar miqtë e tyre. Pjesa tjetër u ndez në TV ose filloi të luante lojëra kompjuterike. Përveç kësaj, pothuajse të gjithë menjëherë ndezën muzikë ose vendosën kufje në vesh.

Të gjitha frikërat dhe simptomat u zhdukën menjëherë pas eksperimentit. Shtë interesante që 63 adoleshentë e njohën eksperimentin si të dobishëm dhe interesant për vetë-njohuri. Gjashtë pjesëmarrës përsëritën vetë eksperimentin dhe pretenduan se kishin sukses pas disa përpjekjeve.

Kur adoleshentët analizuan ato që u ndodhën atyre gjatë eksperimentit, 51 njerëz përdorën fraza të tilla si varësia „ “, doza „ “, „ tërheqja “, „ Unë nuk mund të jetoj pa. “, „ Më duhen gjatë gjithë kohës “. Të gjithë pa përjashtim thanë se ishin befasuar jashtëzakonisht nga mendimet që u ndodhën atyre gjatë eksperimentit, por ata nuk mund të përballonin përkeqësimin e gjendjes së tyre të përgjithshme.

LEXO EDHE:

Back to top button