Ekspertët zbulojnë një thesar të lashtë të bërë nga metali ‘alien’ nga një planet tjetër

Ekspertët zbulojnë një thesar të lashtë të bërë nga metali 'alien' nga një planet tjetër

Të jesh me fat që të hasësh një thesar është një gjë, por edhe të jesh në gjendje të dallosh se çfarë mund të jetë në të vërtetë e vlefshme është një tjetër gjë.

Kur bëhet fjalë për thesaret dhe zbulimet e lashta, pamja me siguri mund të mashtrojë. Një gjetje e vitit 1963 e thesareve nga Epoka Iberike e Bronzit sigurisht që bie në sy me gjithë arin e saj, megjithatë, dy nga objektet e tij më të gërryera mund të jenë më të çmuarit nga të gjithë.

Dy artikujt janë një byzylyk i shurdhër dhe hemisfera e zbrazët e ndryshkur, e zbukuruar me pak ar, përbëhet nga metale interesante. Objekti i hemisferës besohet të jetë pjesë e një skeptri më të madh.

Thesari i Villenës përbëhet nga 66 objekte, të cilat përfshijnë sende ari, argjendi dhe qelibar.

Për aq sa mund të kuptojnë studiuesit, ato nuk janë bërë nga ndonjë metal i gjetur në Tokë.

Të dyja këto objekte janë veçanërisht të vështira për t’u njohur, duke ndezur debate intensive brenda komunitetit.

Thesari i Villenës përbëhet nga 66 objekte të cilat përfshijnë sende ari, argjendi dhe qelibar. (Muzeu i Villenës)

Thesari i Villenës përbëhet nga 66 objekte të cilat përfshijnë sende ari, argjendi dhe qelibar. (Muzeu i Villenës)

Salvador Rovira-Llorens, shefi tashmë në pension i konservimit në Muzeun Arkeologjik Kombëtar të Spanjës , drejtoi hetimin për këto objekte.

Studiuesit tani besojnë se metali nga i cili janë bërë është në të vërtetë hekuri i meteoritëve në hapësirë , i cili nuk gjendet në Tokë.

Ekziston një mënyrë për të dalluar ndryshimin: hekuri nga meteoritët ka një përmbajtje shumë më të lartë nikeli sesa hekuri i gërmuar nga toka e Tokës.

Mundësia që dy artikujt të bëhen nga ky lloj hekuri do të ndihmonte në shpjegimin se si përshtaten me pjesën tjetër të koleksionit – ato u bënë rreth të njëjtës periudhë, që datojnë rreth viteve 1400 deri në 1200 pes.

“Prania në thesarin e Villena (Alicante) e dy copave hekuri, një gjysmësfere e zbrazët dhe një byzylyk ose unazë e hapur, ka krijuar polemika rreth kronologjisë së tij që nga zbulimi i tij në vitin 1963,” thanë studiuesit në revistën Trabajos de Prehistoria.

“Janë paraqitur të dhëna nga analizat e reja, rezultatet e të cilave mbështesin faktin që të dyja pjesët të jenë prej hekuri meteoritik, duke nënkuptuar mundësinë e vendosjes së kronologjisë së tyre në një moment në epokën e bronzit të vonë përpara fillimit të prodhimit të hekurit tokësor. ”, shkruan studiuesit.

Salvador Rovira-Llorens, shefi tashmë në pension i konservimit në Muzeun Arkeologjik Kombëtar të Spanjës, drejtoi hetimin për këto objekte. (Muzeu i Villenës)

Salvador Rovira-Llorens, shefi tashmë në pension i konservimit në Muzeun Arkeologjik Kombëtar të Spanjës, drejtoi hetimin për këto objekte. (Muzeu i Villenës)

“Të dhënat e disponueshme sugjerojnë se kapaku dhe byzylyku ​​nga Thesari i Villena do të ishin aktualisht dy pjesët e para që i atribuohen hekurit meteoritik në Gadishullin Iberik, i cili është në përputhje me një kronologji të bronzit të vonë, përpara fillimit të prodhimit të gjerë të hekurit tokësor. .”

Shkencëtarët shpresojnë se kërkimet më të mëdha mbi thesarin do të ndihmojnë në zbulimin e më shumë rreth thesarit dhe kur dhe si u formua.

Muzeu Arkeologjik i Villenës në Spanjë ku ruhet thesari e përshkruan zbulimin si një nga “thesaret më të rëndësishme parahistorike në Evropë”.

Pra, po, një punë e madhe.

LEXO EDHE:

Back to top button