Nvidia ka kaluar Apple si kompania e dytë më e madhe në tregun amerikan

Nvidia ka kaluar Apple si kompania e dytë më e madhe në tregun amerikan

Aksionet e Nvidia (NVDA) u rritën më shumë se 5 për qind të mërkurën, duke arritur një rekord prej 1,224.40 dollarësh dhe duke i dhënë kompanisë një vlerë tregu mbi 3 trilion dollarë për herë të parë ndonjëherë.

Përparimi i aksioneve e shtyu Nvidia përpara Apple, duke e bërë atë kompaninë e dytë më të vlefshme në tregun e aksioneve në SHBA. Microsoft aktualisht mban vendin e parë.

Rritja e së mërkurës erdhi në mes të një rritjeje më të gjerë të stoqeve të teknologjisë, me të dhëna më të buta ekonomike të SHBA-së dhe një rënie në yield-et e thesarit, duke nxitur tregjet me shpresat që Rezerva Federale mund të ulë normat që në korrik.

Nvidia është fëmija i posterit për entuziazmin e investitorëve të AI, i cili është përshpejtuar me lëshimin e ChatGPT të OpenAI në fund të 2022.

Stoku është rritur mbi 140 për qind këtë vit dhe 200 për qind krahasuar me vitin e kaluar; Aksionet e Nvidia kanë fituar më shumë se 3,300 për qind gjatë pesë viteve të fundit. Gjatë të njëjtave periudha, Nasdaq fitoi respektivisht 14 për qind, 29 për qind dhe 126 për qind më modeste.

Tubimi i kësaj jave në Nvidia pason një njoftim të dielën nga CEO i saj, Jensen Huang, i cili tha në një konferencë të industrisë se kompania do të lëshojë një version me fuqi të lartë të çipit të saj Blackwell – të quajtur Blackwell Ultra – në 2025, i ndjekur nga një inteligjencë e re artificiale. platforma e çipit, Rubin, në 2026. Kompania do të debutojë një version Ultra të Rubin në 2027.

Nvidia është një furnizues kryesor në industrinë e teknologjisë së çipave të inteligjencës artificiale dhe softuerit të integruar.

Gjigantët e teknologjisë duke përfshirë Amazon (AMZN), Google (GOOG), Meta (META), Microsoft, Tesla (TSLA) dhe të tjerë po përdorin harduerin e tyre për të fuqizuar gjithçka nga ofertat e tyre të AI të bazuara në cloud për klientët deri te modelet dhe shërbimet e tyre të personalizuara të AI.

Në tremujorin e parë, Nvidia raportoi fitime të rregulluara për aksion prej 6.12 dollarë me të ardhura prej 26 miliardë dollarësh, një rritje prej 461 përqind dhe 262 përqind, respektivisht, nga e njëjta periudhë e një viti më parë.

Të ardhurat e qendrës së të dhënave të Nvidia tremujorin e kaluar u rritën 427 për qind nga viti në vit në 22.6 miliardë dollarë, duke përbërë 86 për qind të të ardhurave totale të kompanisë për tremujorin. Segmenti i lojërave të Nvidia, më parë biznesi i saj më i rëndësishëm, postoi të ardhura prej 2.6 miliardë dollarësh.

Nvidia njoftoi gjithashtu se aksionet e saj do t’i nënshtrohen një ndarjeje 10 për 1 të aksioneve më 7 qershor dhe kompania do të rrisë dividentin e saj nga 0,04 dollarë për aksion në 0,10 dollarë për aksion.

AMD (AMD) dhe Intel (INTC) po ecin përpara me çipat e tyre AI në një përpjekje për të kapërcyer Nvidia. AMD njoftoi së fundmi se MI325X dhe MI350 e saj do të dalin në treg përkatësisht në 2024 dhe 2025, dhe tha se platforma e saj e përshpejtimit të gjeneratës së ardhshme MI400 AI do të dalë në vitin 2026.

Ndërkohë, Intel tha se përshpejtuesit e saj Gaudi 2 dhe Gaudi 3 AI do të ulin çipat konkurrues për nga çmimi. Dhe me kompanitë që shpenzojnë miliarda për çipat e AI, çdo kursim çmimi sigurisht që do të jetë i mirëpritur.

Nvidia po përballet gjithashtu me rritjen e konkurrencës nga klientët e saj pasi Amazon, Google dhe Microsoft përpiqen të heqin dorë nga varësia nga çipat e kompanisë dhe të kursejnë në shpenzimet kapitale ndërsa janë në të.

Për momentin, megjithatë, Nvidia vazhdon të dominojë hapësirën e AI dhe do ta bëjë këtë për të ardhmen e parashikueshme.

LEXO EDHE:

Back to top button