Ekspertët zbulojnë sesi uji i gazuar ndikon në shëndetin tonë

Ekspertët zbulojnë sesi uji i gazuar ndikon në shëndetin tonë

A është uji i gazuar po aq i mirë sa uji i thjeshtë? Sipas Ronald Maughan, profesor në Universitetin e St Andrews në Skoci, përgjigjja është: “as afër”.

– Uji i gazuar ka një efekt të parëndësishëm në hidratimin e trupit në krahasim me ujin e thjeshtë – thotë profesori, i cili është një nga autorët e një studimi që krahason efektet hidratuese të pijeve të ndryshme.

Megjithatë, dietologia dhe dietologia Jen Baum thotë se uji i gazuar mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyer për këdo që nuk është adhurues i ujit të thjeshtë.

– Preferoj që njerëzit të hidratohen me pijet që i pëlqejnë sesa të mos pinë mjaftueshëm lëngje gjatë ditës – tha ajo.


A i dëmton dhëmbët uji i gazuar?

Fatkeqësisht, kur bëhet fjalë për dhëmbët, dentisti Karis Moncayo ka disa lajme të këqija.

– Kur pini ujë të gazuar, një reaksion kimik në gojë e kthen dioksidin e karbonit në acid karbonik, dhe acidi gërryen smaltin e dhëmbëve – shpjegoi ai.

– Smalti është struktura e jashtme mbrojtëse e dhëmbëve tanë. Kur smalti i dhëmbëve dëmtohet, kjo çon në një sërë problemesh, si prishja e dhëmbëve ose rritja e ndjeshmërisë – përfundoi Moncayo.

LEXO EDHE:

Back to top button