Një adoleshent ndërtoi ‘rrezen e vdekjes’ të Arkimedit për të parë nëse mund t’i vinte flakën anijeve

Një adoleshent ndërtoi 'rrezen e vdekjes' të Arkimedit për të parë nëse mund t'i vinte flakën anijeve

Arkimedi, një matematikan dhe fizikant grek që jetoi në shekullin III para Krishtit, dha një kontribut të rëndësishëm në fusha të ndryshme të matematikës, duke përfshirë gjeometrinë, algjebrën dhe teorinë e numrave.

Arkimedi është më i njohur për zbulimin e parimeve të lëvizjes, por ai gjithashtu shpiku makina dhe pajisje të ndryshme.

Historianët janë të ndarë për një nga shpikjet e tij të quajtur “rrezja e vdekjes” e Arkimedit.

Dhe ndërsa historianët debatojnë, një kanadez 13-vjeçar vendosi t’i merrte gjërat në duart e tij.

Brenden Senner bëri një projekt të panairit shkencor për të hetuar mundësinë e një versioni miniaturë të “rrezes së vdekjes” të Arkimedit dhe arriti në përfundimin se dizajni ishte i besueshëm.

Cila është “rrezja e vdekjes” e Arkimedit?

Legjenda thotë se gjatë rrethimit të Sirakuzës nga romakët në 212 para Krishtit, Arkimedi krijoi një sistem pasqyrash ose sipërfaqesh reflektuese për të përqendruar rrezet e diellit mbi anijet romake, duke shkaktuar që ato të marrin flakë. Por asnjë dëshmi historike nuk konfirmon ekzistencën e një pajisjeje të tillë ose përdorimin e saj nga Arkimedi gjatë rrethimit.
pasqyrat
Foto: CSFJ

Prandaj, Sener vendosi të eksperimentojë. Eksperimenti u krye në ambiente të mbyllura në një temperaturë prej 21°C. Në eksperiment u përdorën pajisje të ndryshme, duke përfshirë një termometër infra të kuqe, kapëse plastike, një llambë ngrohjeje, pasqyra konkave dhe një copë kartoni me një zonë të synuar të shënuar në të.

Një llambë ngrohëse 50 W u vendos në tavolinë dhe shkëlqeu drejtpërdrejt në zonën e shënuar të synuar. Llamba u ndez për tre minuta për të ngrohur objektivin dhe temperatura e saj u mat tre herë si bazë. Pasqyrat konkave u shtuan më pas për të përqendruar dritën në zonën e synuar, me secilën pasqyrë të testuar individualisht dhe më pas në kombinim derisa të përdoreshin të katër.

Rezultatet treguan se përdorimi i pasqyrave për të përqendruar dritën rriti temperaturën e synuar më shumë sesa të kishte një burim drite pranë. Kjo tregon se drita përhapet në të gjitha drejtimet, por forma e pasqyrës konkave e përqendron atë në një pikë.

Ndërsa shtoheshin më shumë pasqyra, zona e synuar u bë më e nxehtë. Rritja e fuqisë së burimit të dritës rriti gjithashtu temperaturën për secilën pasqyrë, por dyfishimi i numrit të pasqyrave nuk e dyfishoi rritjen e temperaturës.

– Si përfundim, këto seri eksperimentesh kanë treguar se parimi i “rrezës së vdekjes” të Arkimedit është i mundur, dhe për këtë arsye unë pranoj hipotezat e mia origjinale se pasqyrat konkave mund të përdoren për të reflektuar dhe përqendruar dritën e emetuar nga një burim drite – shkroi Senner në kërkimin e tij. letër.

Një kufizim i kësaj teknologjie është se mund të mos funksionojë mirë në mot të ftohtë ose kur qielli është me re, vuri në dukje Senner.

LEXO EDHE:

Back to top button