Mikroplastika e gjetur në çdo placentë njerëzore të testuar, zbulon hulumtimi

Mikroplastika e gjetur në çdo placentë njerëzore të testuar, zbulon hulumtimi

Kanë kaluar më shumë se tre vjet që kur shkencëtarët zbuluan për herë të parë mikroplastikë në katër placenta të ndryshme njerëzore.

Disa vite më vonë, në fillim të vitit 2023, studiuesit njoftuan se kishin gjetur grimca mikroskopike të mbetjeve plastike në 17 placenta të ndryshme. Deri në fund të vitit 2023, një studim lokal në Hawaii analizoi 30 placenta të dhuruara midis 2006 dhe 2021 dhe zbuloi se ndotja plastike ishte rritur ndjeshëm me kalimin e kohës.

Duke përdorur një teknikë të re, studiuesit tani kanë identifikuar grimca të vogla dhe fibra plastike më të vogla se një mikron në mostrën më të madhe të placentës ndonjëherë.

Në të 62 mostrat e indeve të studiuara, ekipi gjeti mikroplastikë me përqendrime të ndryshme. Këto përqendrime variojnë nga 6.5 deri në 685 mikrogramë për gram ind, që është shumë më e lartë se nivelet që gjenden në gjakun e njeriut.

Askush nuk e di se çfarë i bën kjo ndotje plastike për shëndetin e foshnjës apo nënës. Edhe pse mikroplastikët janë gjetur në çdo organ kryesor të trupit të njeriut, përfshirë trurin, kërcënimi për shëndetin që paraqet është i panjohur.

– Doza e bën helmin. Nëse doza vazhdon të rritet, ne fillojmë të shqetësohemi – thotë biologu Matthew Kampen nga Universiteti i New Mexico.

Përcaktimi i sasisë së mikroplastikës akumuluar në indet e njeriut ka qenë jashtëzakonisht i vështirë duke pasur parasysh madhësinë shumë të vogël të këtyre grimcave. Për vite me radhë, shkencëtarët kanë punuar në një metodë zbulimi që mund të masë masën e këtyre ndotësve dhe të përcaktojë markën e tyre specifike të plastikës. Vetëm atëherë mund të vlerësohet siç duhet ndikimi në shëndet.

Hulumtimi i ri përdor një teknikë të re me rezolucion të lartë për të skanuar plastikën në gjakun dhe indet e njeriut. Kur u aplikua në 62 mostra të placentës, u zbulua se më shumë se gjysma e plastikës së gjetur në placentë ishte polietileni – plastika më e zakonshme e prodhuar në planetin tonë, përgjegjëse për shumicën e qeseve dhe shisheve për një përdorim.

Grimcat e tjera plastike të identifikuara në placentë përfshijnë polivinilklorurin, najlonin dhe polipropilenin, të gjitha këto janë disa dekada të vjetra.

Arsyet për gamën e gjerë të përqendrimeve mikroplastike të gjetura në organet e njeriut, duke përfshirë placentën, janë aktualisht të panjohura. Mund të jetë për shkak të gabimit analitik ose një kombinimi faktorësh si mjedisi, dieta, gjenetika, mosha e nënës dhe mënyra e jetesës.

LEXO EDHE:

Back to top button