Një disk optik i gjeneratës së ardhshme mund të mbajë 14,000 filma 4K

Shkencëtarët në Universitetin e Shkencës dhe Teknologjisë në Shangai kanë zhvilluar një disk optik 3D, i cili ka të njëjtën formë dhe madhësi si një disk DVD ose Blu-ray, por mund të ruajë 1.6 petabajt të dhëna.

Në mënyrë që shumica e njerëzve të kuptojnë më mirë, është rreth 200,000 GB hapësirë ​​që mund të ruajë 14,285 filma 2-orëshe 4K, duke supozuar se çdo film ka madhësi 14 GB.

Sekreti i kapacitetit të diskut të ri është sistemi i tij i ruajtjes 3D. Në vend të shkrimit të të dhënave në një shtresë, përdoren 100 shtresa. “Pikat” individuale të të dhënave janë shumë më të vogla se në rastin e disqeve konvencionale Blu-ray ose DVD.

“Të dhënat regjistrohen duke përdorur pika 54 nanometra të gjera, që është rreth një e dhjeta e gjatësisë së valës së dritës së dukshme që përdoret për të lexuar dhe shkruar të dhëna,” tha gazetari shkencor Charles Q. Choi në raportin e tij.

Teknika e re e regjistrimit është bërë e mundur nga përdorimi i një lazeri për shkrimin e të dhënave dhe një materiali i ri i ndjeshëm ndaj dritës i quajtur AIE-DDPR.

Ajo që është edhe më mbresëlënëse është se një disk i ri bosh mund të prodhohet duke përdorur teknikat konvencionale të prodhimit masiv të DVD-së brenda 6 minutave.

Duke pasur parasysh rënien e shpejtë të interesit për filmat në disqe, nuk ka gjasa që teknologjia e re të gjejë rrugën e saj në shtëpitë tona pavarësisht potencialit të dukshëm të madh të formatit fizik të filmit 8K. Ekipi i shkencëtarëve beson se mundësia e vërtetë është në qendrat e të dhënave.

Duke përdorur disqe optike në shkallë nano, qendra e të dhënave mund të përmbajë një sasi të madhe informacioni në një dhomë të vetme, domethënë një sasi të dhënash që aktualisht do të kërkonte një hapësirë ​​​​në madhësinë e një stadiumi.

LEXO EDHE:

Back to top button