Emetimet e CO₂ në BE janë rritur me 5% krahasuar me vitin 2020

Rimëkëmbja ekonomike pas pandemisë e vitit 2020 ka parë një ringritje të emetimeve të dioksidit të karbonit (CO₂) në Bashkimin Evropian pas një periudhe të gjatë rënieje të vazhdueshme.

Sipas një raporti nga Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA) sot, sipas një raporti nga Agjencia Evropiane e Mjedisit (EEA), emetimet e gazeve serrë në BE janë vendosur të rriten me rreth 5% në vitin 2021 në krahasim me vitin e kaluar.

Megjithatë, emetimet ishin rreth 6% më të ulëta se në vitin para pandemisë së koronavirusit 2019. Midis 1990 dhe 2020, emetimet nga 27 vendet anëtare të BE-së ranë me 32%, që do të thotë se objektivi i klimës për një reduktim prej 20% për vitin 2020 u arrit qartë. Megjithatë, progresi vjetor duhet të jetë më shumë se dyfishuar në rrugën drejt objektivave më ambicioze të klimës dhe energjisë për vitin 2030, shkruajnë ekspertët nga agjencia e BE-së me bazë në Kopenhagë.

Emetimet do të duhet të reduktohen me një mesatare prej 134 milion ton CO₂ në vit, ose 4%, për të përmbushur objektivin e reduktimit të emetimeve me të paktën 55% deri në vitin 2030.

LEXO EDHE:

Back to top button