Era e keqe e gojës, çfarë do të thotë për shëndetin tuaj?

Era e keqe e gojës, çfarë do të thotë për shëndetin tuaj?

Halitoza përkufizohet si frymë e pakëndshme që konsiderohet një problem kronik dhe jo një gjë momentale. Sipas të dhënave, 50% e popullsisë së botës përballet me këtë simptomë të veçantë, një pjesë e madhe e së cilës nuk e di arsyen.

 Pra, çfarë mund të jetë?
1. Higjiena e dobët e gojës

A keni menduar se ndoshta nuk po kujdeseni siç duhet për dhëmbët tuaj? Zakonisht, lloji i erës së keqe të gojës që shkaktohet nga problemet dentare dhe higjiena e dobët ka një erë veze të prishur.

Sipas një hulumtimi, gjuha është mjedisi i përshtatshëm për zhvillimin e mikroorganizmave, të cilët janë ngjitur në dhëmbë nga mbeturinat ose që shfaqen nga konsumimi i dhëmbëve.

Gjëja më themelore që dikush mund të bëjë përtej kujdesit është të vizitoni rregullisht dentistin, duke bërë një pastrim të thellë.

2. Gojë e thatë

A keni menduar ndonjëherë se era e keqe e gojës mund të jetë për shkak të tharjes së gojës? Në veçanti, disa faktorë si stresi, plakja dhe madje edhe disa ilaçe pengojnë prodhimin e pështymës, e cila normalisht pastron ekosistemin oral.

Sa herë që frenohet rrjedha natyrale e pështymës, bakteret natyrale kanë mundësinë të bëjnë ndikimin e tyre në substancat ushqimore të mbërthyera në dhëmbët tuaj.

Rrjedha normale e pështymës largon shumë nga ky kompleks ushqimor bakterial. Duhet të jeni më selektiv në produktet që përdorni, duke shmangur ato me alkool, të cilat mund ta thajnë më shumë gojën dhe të ndihmojnë në shumimin e baktereve.

3. Sëmundje të tjera të mundshme

Por përveç erës së keqe të gojës për shkak të higjienës së keqe orale, era e keqe e gojës mund të shpjegojë se ka ndonjë problem tjetër që nuk ka të bëjë me zonën e gojës.

Në veçanti, nëse fryma ka një erë peshku ose urine, mund të nënkuptojë se ajo lidhet me sëmundje të tilla si diabeti, problemet e zorrëve, sëmundjet endokrinologjike, madje edhe dështimi i veshkave.

Padyshim që këto shkaqe janë dukuri më të rralla dhe sigurisht që do t’ju përgjigjet vetëm një ekspert i kualifikuar.

Trajtimi më i mirë është parandalimi, ndaj vizitat e rregullta te dentisti do t’ju nxjerrin nga pozicioni i vështirë (dhe i rrezikshëm) i vetëdiagnostikimit.

LEXO EDHE:

Back to top button