Është stina e ullinjve: Ato kanë përfitime të shumta për shëndetin e përgjithshëm të njeriut

Sezoni i ullirit ka filluar dhe ky ushqim ka përfitime të shumta për shëndetin e përgjithshëm të njeriut.

John Summer, një nutricionist amerikan që këshillon atletët, menaxherët dhe prindërit për përfitimet e terapisë plotësuese për shëndetin dhe parandalimin, prezantoi përfitime të shumta që konsumimi i ullirit dhe vajit të ullirit i sjell organizmit.

Vaji i ullirit nxit ndarjen e yndyrës në qelizat dhjamore, kështu që ju mund të hiqni qafe yndyrën e barkut më lehtë dhe të reduktoni ndjeshmërinë ndaj insulinës. Njerëzit që konsumojnë më shumë vaj ulliri konsumojnë më pak kalori dhe kanë më pak gjasa të jenë obezë. Analizat e gjakut tregojnë se kanë një nivel më të lartë të serotoninës, të ashtuquajturat. hormoni i ngopjes.

Vetitë antioksiduese dhe anti-inflamatore të ullinjve i bëjnë ata një mbrojtës natyral të kancerit, sepse stresi kronik oksidativ dhe inflamacioni kronik mund të jenë faktorë kyç në zhvillimin e kancerit. Duke siguruar një furnizim të pasur me antioksidantë dhe lëndë ushqyese anti-inflamatore, ullinjtë mund të parandalojnë kombinimin e rrezikshëm të stresit oksidativ kronik dhe inflamacionit kronik.

Ullinjtë e zinj janë të pasur me acide yndyrore dhe antioksidantë që ushqejnë, hidratojnë dhe mbrojnë lëkurën. Vitamina E në ullinj mbron lëkurën nga rrezatimi UV, duke e mbrojtur atë nga kanceri i lëkurës dhe plakja e parakohshme.

Një filxhan ullinj përmban 10% të vlerës së rekomanduar ditore të vitaminës A, e cila është e nevojshme për sy të shëndetshëm dhe përmirëson shikimin gjatë natës.

Ullinjtë, veçanërisht të zinjtë, janë të pasur me hekur. Aftësia e qelizave të kuqe të gjakut për të transportuar oksigjen në trup varet nga prania e hekurit në gjak. Nëse vuajmë nga mungesa e hekurit, indet tona nuk marrin mjaftueshëm oksigjen dhe mund të ndihemi të ftohtë ose të dobët. Hekuri gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në prodhimin e energjisë.

LEXO EDHE:

Back to top button