Pse duhet të përfshini më shumë vitaminë D në dietën tuaj?
Ju ndoshta keni dëgjuar që njerëzit e quajnë vitaminën D "vitamina e diellit". Arsyeja është se trupi e krijon atë me ekspozimin ndaj rrezeve UV, të cilat, kur keni mjaft, mund t'ju ngrenë humorin.
Vitamina D gjithashtu luan një rol kyç në shëndetin e kockave, forcën e dhëmbëve dhe fuqinë e sistemit imunitar. Vitamina D është një vitaminë e tretshme në yndyrë. Funksioni i tij kryesor është të ndihmojë trupin të absorbojë dhe rregullojë kalciumin dhe fosforin, duke siguruar që ato të jenë të disponueshme për të forcuar kockat dhe dhëmbët. Gjithashtu ndihmon në absorbimin e magnezit, i cili mbështet funksionin e muskujve dhe nervave, si dhe nivelet e energjisë”, shpjegon për Prevention Melissa Perst, zëdhënëse e Akademisë së Ushqyerjes dhe Dietologjisë.
Ekzistojnë dy lloje të vitaminës D – vitamina D2 dhe vitamina D3. Vitamina D2 gjendet natyrshëm në disa bimë, ndërsa vitamina D3 gjendet në disa kafshë dhe prodhohet nga lëkura e njeriut përmes ekspozimit ndaj dritës së diellit. Sipas dietologes Heather Mangieri, D3 konsiderohet një formë më e fortë e vitaminës sepse “është treguar se i rrit nivelet më të larta dhe më të gjata se vitamina D2”.
Vitamina D është e përfshirë në shumë rrugë metabolike dhe shkencëtarët vazhdojnë të hetojnë rolin e saj në sëmundjet e zemrës, diabetin, depresionin dhe sklerozën e shumëfishtë, ndër të tjera. Ai forcon kockat dhe muskujt dhe imunitetin, kontribuon në shëndetin më të mirë të zemrës dhe ngre humorin.
Ndër burimet më të mira natyrore të vitaminës D janë peshqit yndyrorë si salmoni, toni, skumbri dhe trofta, si dhe vaji i mëlçisë së peshkut. Djathërat, të verdhat e vezëve, mëlçia e viçit dhe kërpudhat gjithashtu kanë sasi të vogla të vitaminës D, ndërsa ushqimet si qumështi, kosi, drithërat dhe lëngu i portokallit shpesh janë të fortifikuara me vitaminë D.
“Është e vështirë të marrësh mjaftueshëm vitaminë D vetëm nga ushqimi. Ne duhet të konsumojmë vitaminë D dhe të ekspozohemi në diell për t’u siguruar që kemi një furnizim adekuat të trupit tonë”, thotë Perst.
Retë, stinët, distanca nga ekuatori, ndotja, pigmentimi i lëkurës, mosha dhe përdorimi i kremrave kundër diellit mund të ndikojnë në sasinë e vitaminës D që mund të prodhojë trupi. Përveç kësaj, rreziku i kancerit të lëkurës nuk duhet të neglizhohet. Prandaj, vitamina D duhet të merret shpesh si një shtesë diete. Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) rekomandon marrjen ditore të 600 njësive ndërkombëtare (IU) të vitaminës D për fëmijët dhe të rriturit.
Mungesa e vitaminës D duhet të konfirmohet me një analizë gjaku. Shumica e simptomave janë të paqarta dhe të lehta për t’u parashikuar. Simptomat e mungesës së vitaminës D përfshijnë lodhjen, dobësinë e muskujve, dhimbjet e kockave dhe muskujve, frakturat ose lëndimet e shumta të kockave dhe ndryshimet e humorit.