Është zbuluar gjarpri më i madh që ka jetuar ndonjëherë në Tokë

Sipas hulumtimeve të reja, një gjarpër i madh, më i gjatë se një autobus, u zvarrit në Indi 47 milionë vjet më parë

Është ndoshta gjarpri më i gjatë që ka jetuar ndonjëherë në Tokë. U emërua Vasuki indicus, sipas gjarprit mitik që ishte rreth qafës së perëndisë hindu Shiva.

Anakondat dhe pitonët e sotëm rriten mesatarisht rreth 6 metra, ndërsa kjo kafshë e lashtë mund të arrijë 15 metra gjatësi. Ishte një grabitqar i ngadalshëm në pritë dhe vrau prenë e tij duke u mbështjellë rreth tij dhe duke e mbytur.

Shkencëtarët nga Instituti Indian i Teknologjisë Roorkee analizuan 27 rruaza të fosilizuara që u zbuluan në vitin 2005 në një minierë qymyri në shtetin indian të Gujarat. Disa ishin ende të lidhur kur u gjetën.

Ekspertët fillimisht menduan se eshtrat i përkisnin një krijese të lashtë të ngjashme me krokodilin. Vetëm kur ata hoqën sedimentin nga mbetjet fosile në vitin 2023, ata kuptuan se ishte një gjarpër gjigant prehistorik.

“Rruazat duket se i përkisnin një individi të rritur.” Gjarpri ishte gjigant për shkak të një sërë faktorësh të mundshëm, si mjedisi i favorshëm me ushqim të bollshëm dhe mungesa e grabitqarëve natyrorë. Madhësia e saj mund të jetë ndikuar nga kushtet më të ngrohta klimatike”, thonë paleontologët Debajit Datta dhe Sunil Bajpai, raporton CNN .

Bazuar në madhësinë e rruazave të gjetura, shkencëtarët vlerësuan se ishte një gjarpër i gjatë midis 10 dhe 15 metra. Kjo do të thotë se ai rivalizon specien më të madhe të njohur të gjarpërinjve – Titanoboa-n e zhdukur. Sipas fosilit Titanoboa të gjetur në Kolumbi, kjo bishë mund të peshonte 1140 kilogramë dhe të arrinte një gjatësi prej 13 metrash.

Paleontologët thonë se Vasuki indicus jetonte në tokë, jo në ujë si anakonda. Për shkak të madhësisë së tij, ndoshta nuk u zvarrit në majat e pemëve.

Gjarpërinjtë janë kafshë gjakftohtë dhe kanë nevojë për ngrohtësi nga rrethina për të mbijetuar. Prandaj, madhësia e këtyre zvarranikëve varet nga temperatura e mjedisit.

“Temperatura e brendshme e trupit të tyre ndryshon në varësi të temperaturës së mjedisit.” “Pra, klima më e ngrohtë ndoshta rriti temperaturën e brendshme të trupit dhe shkallën metabolike të këtij gjarpri, kjo është arsyeja pse ai ishte në gjendje të rritet kaq i madh”, thanë ekspertët.

Bazuar në të dhënat mbi madhësinë dhe metabolizmin e gjarpërinjve aktualë dhe temperaturat aktuale, shkencëtarët arritën në përfundimin se Vasuki indicus jetonte në një klimë të ngrohtë, tropikale, me një temperaturë mesatare vjetore prej 28 gradë Celsius.

“Ne nuk e dimë se me çfarë saktësisht po ushqehej ajo.” Në shkëmbinjtë e afërt gjetëm fosile breshkash, krokodilësh dhe madje edhe specie primitive balenash. Vasuki indicus mund të ketë gjuajtur disa prej tyre,” shtuan ata.

Hulumtimi Gjarpri më i madh i njohur madtsoiid nga periudha e ngrohtë e Eocenit të Indisë sugjeron shpërndarjen ndërkontinentale Gondwana është botuar në revistën Scientific Reports.

 

LEXO EDHE:

Back to top button