Europa teston javën e shkurtër të punë, Greqia shton ditët e punës

Europa teston javën e shkurtër të punë, Greqia shton ditët e punës

Ndërsa disa vende europiane po testojnë javën e shkurtër të punës, Greqia po shkon kundër rrymës dhe nga korriku do të lejojë kompanitë në sektorë të ndryshëm, nga industria në bujqësi, të zgjasin ditët e punës së punonjësve të tyre nga pesë në gjashtë.

Kjo është një masë e krijuar për të luftuar mungesën e fuqisë punëtore, por që sipas disa ekspertëve rrezikon të çojë në shfrytëzim më të madh të punëtorëve dhe rritje të përqindjes tashmë të lartë të aksidenteve dhe vdekjeve në punë.

Sipas ligjit të ri, i cili hyn në fuqi të hënën, më 1 korrik, punëtorët në prodhim, shitje me pakicë, bujqësi dhe disa sektorë të shërbimeve do të duhet të punojnë gjashtë ditë në javë nëse punëdhënësit e tyre vendosin se është e nevojshme. Për ditën e gjashtë të punës do të paguhet një shtesë e barabartë me 40 për qind të pagës ditore. Sektori i hotelerisë, qendror për një ekonomi që e bën turizmin një nga pikat e forta të tij, përjashtohet nga legjislacioni i ri, por vetëm sepse në këtë sektor java pesëditore ishte hequr tashmë në 2023.

Sipas të dhënave të Eurostat , Greqia është tashmë vendi i BE-së ku njerëzit punojnë më shumë gjatë javës, 39.8 orë. Në Holandë, mesatarja është 32.2 orë. Italia është në mes të tabelës me 36.1 orë. Rekordi i Athinës mund të rritet më tej me rregullat e reja. Qeveria greke pretendon se vendimi nëse do të punojnë gjashtë ditë i takon punonjësve, por sipas sindikatave, kompanitë nuk kanë gjasa të pranojnë një refuzim. Për më tepër, për punëdhënësit suplementi prej 40 për qind që u jepet atyre që pranojnë të punojnë 48 orë është padyshim më i përshtatshëm se pagesa jashtë orarit ose punësimi i personelit të ri, siç do të ndodhte me ligjin e vjetër.

LEXO EDHE:

Back to top button