Evropa po ngrohet raporti më i shpejtë, alarmues i publikuar

Evropa po ngrohet raporti më i shpejtë, alarmues i publikuar

Deri më tani, më së shumti ditë me të ashtuquajturin stres të nxehtësisë janë shënuar në zonën e Evropës. Stresi nga nxehtësia është një gjendje ku trupi nuk mund të ftohet siç duhet dhe temperatura e tij rritet në një nivel të rrezikshëm, ku organet kryesore mund të dështojnë. Kjo ndodh kur trupi nuk përdor mënyrën e tij kryesore për t’u marrë me nxehtësinë e tepërt – avullimin e djersës përmes lëkurës – sepse shenja është shumë e lagësht.

Një raport i përbashkët i publikuar nga Copernicus (Shërbimi i Monitorimit të Ndryshimeve Klimatike të BE-së) dhe Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) zbuloi të dhëna të reja shqetësuese. Gjegjësisht, evropianët vuajnë nga vapa e paparë gjatë ditës, ndërsa në mbrëmje janë nën stres për shkak të vapës së pakëndshme.

Evropa është kontinenti me ngrohjen më të shpejtë, paralajmërojnë ekspertët, duke u ngrohur me një ritëm shumë më të lartë se mesatarja globale.

Shkalla e vdekjeve nga nxehtësia është rritur me 30% në dy dekadat e fundit në Evropë. Humbjet ekonomike në lidhje me motin dhe klimën vlerësohen në 13.4 miliardë euro, sipas raportit dhe Celeste Saulo, siç raportohet nga The Guardian.

Sipas raportit, temperaturat në të gjithë Evropën ishin mbi mesataren për 11 muaj vitin e kaluar, duke përfshirë shtatorin më të ngrohtë në histori. Për shkak të vapës dhe thatësirës, ​​kanë rënë zjarre të mëdha që kanë shkatërruar fshatrat dhe kanë “mbytur” banorët e qyteteve.

Zjarret ishin më intensive në vendet e Evropës Jugore si Portugalia, Spanja dhe Italia. Greqia u godit nga zjarri më i madh pyjor në BE, duke djegur 96,000 hektarë tokë, sipas raportit.

Nga ana tjetër, reshjet e dendura të shiut shkaktuan përmbytje vdekjeprurëse. Në vitin 2023, Evropa ishte rreth 7% më e lagësht se mesatarja e tre dekadave. “Vitin e kaluar Evropa u godit nga zjarri më i madh pyjor. Në të njëjtën kohë, ne dëshmuam një nga vitet më të lagështa, valë të forta të të nxehtit të detit dhe përmbytje shkatërruese”, tha Carlo Buontempo, drejtor i Copernicus.

Evropa veriperëndimore përjetoi qershorin e saj më të nxehtë në histori, ndërsa pjesa më e madhe e Evropës u godit nga valët e të nxehtit gjatë “verës së zgjatur” nga qershori në shtator.

Në kulmin e valës së të nxehtit në korrik, 41 për qind e Evropës Jugore u prek nga stresi i rëndë deri në ekstrem i nxehtësisë, i cili përkeqëson kushtet ekzistuese shëndetësore dhe mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve.

Ende nuk është plotësisht e qartë se si ngrohja globale po shkakton gjithnjë e më shumë reshje të dendura. Ajri më i ngrohtë mund të mbajë më shumë lagështi, duke lejuar stuhi më ekstreme.

Raporti nuk ofron të dhëna të vitit të kaluar për numrin e vdekjeve të lidhura me nxehtësinë, por dihet se ka 70,000 vdekje shtesë të lidhura me nxehtësinë në vitin 2022. “Numri i vdekjeve të lidhura me nxehtësinë ka të ngjarë të jetë më i lartë në 2023,” tha klimatologia Friederike Otto nga Imperial College London.

LEXO EDHE:

Back to top button