Fakte interesante për harabela që nuk i keni ditur

Fakte interesante për harabela që nuk i keni ditur

Harabela nuk janë zogj shtegtarë. Ata duken shumë të vegjël, por nuk kanë frikë nga të ftohtit. Në të ftohtë ekstrem, harabela ulen në pemë të mbuluara me borë, si fenerë në një pemë të Krishtlindjes.

Harabelët prindër ushqejnë të vegjlit e tyre vetëm me insekte dhe nuk i refuzojnë vetë. Në pranverë, përfitimet e harabela janë më të dukshme – një palë zogjsh ha deri në 3 kg dëmtues të kopshtit në një muaj!

Ju ndoshta keni parë harabela të varur në një pellg të ngrohur nga dielli. Këto nuk janë vetëm lojëra argëtuese, por edhe parashikimi i motit. Nëse harabela notojnë në pellgje, atëherë do të ketë diell. Duke ndjerë thatësirën, zogu lahet në ujë, por duke pritur ditë të gjata me shi, lahet në rërë dhe pluhur. Në Kinë në mesin e shekullit të 20-të ndodhi e pariparueshme – popullsia e harabela u shkatërrua plotësisht në luftën për korrje. Dhe uria e goditi vendin. Zi e madhe kineze: Vemjet dhe brumbujt shkatërruan të gjithë drithin sepse armiqtë e tyre, harabela, ishin zhdukur!

Nga 16 deri në 45 milionë njerëz vdiqën nga uria në 1959-1961. Ishte uria më masive në historinë e qytetërimit njerëzor. Kinezët duhet të blejnë harabela nga fqinjët e tyre dhe t’i mbarështojnë përsëri.

Që atëherë, harabela janë trajtuar me shumë kujdes në Kinë!

LEXO EDHE:

Back to top button