FDA miraton “Johnson & Johnson”, vaksina e parë vetëm me një dozë në SHBA

Stafi i Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) në Shtetet e Bashkuara ka miratuar vaksinën Johnson & Johnson, kundër Covid-19 për përdorim urgjent.

SHBA miraton kësHtu vaksinë e parë që merret me një dozë të vetme. Vendimi vjen menjëherë për të sjellë vaksinën e tretë në tregun amerikan, që do të përshpejtojë procesin e vaksinimit.

Raporti i stafit i lëshuar të mërkurën informon Komitetin Këshillues të Vaksinave të FDA-së.

Ekspertët e FDA do të mblidhen të premten dhe pritet të miratojnë përdorimin emergjentë të kësaj vaksine.

Gjatë kërkesave të ngjashme nga Pfizer dhe Moderna, agjencia autorizoi vaksinat e atyre kompanive një ditë pasi komiteti i këshilltarëve të jashtëm mjekësorë mbështeti autorizimin e përdorimit emergjent.

Stafi i FDA tha se përcaktoi që rezultatet e provave klinike dhe të dhënat e sigurisë ishin “në përputhje me rekomandimet e paraqitura në udhëzimin e FDA për Autorizimin e Përdorimit të Urgjencës për Vaksinat për Parandalimin e COVID-19”.

J&J paraqiti të dhënat e saj të vaksinës Covid në FDA më 4 shkurt. Niveli i mbrojtjes së vaksinës ndryshonte sipas rajonit, tha J&J, me qëllimin që demonstron 66% efektivitet të përgjithshëm, 72% në Shtetet e Bashkuara, 66% në Amerikën Latine dhe 57% në Afrikën e Jugut, ku varianti B.1.351 po përhapet me shpejtësi.

Sidoqoftë, dokumentet e stafit të FDA tregojnë se vaksina ishte 64% efektive në Afrikën e Jugut pas rreth një muaji.

LEXO EDHE:

Back to top button