Fëmijët aziatikë janë më të shëndetshmit në botë, por këto 11 zakone janë të paimagjinueshme në Ballkan

Fëmijët aziatikë janë më të shëndetshmit në botë, por këto 11 zakone janë të paimagjinueshme në Ballkan

Disa studime kanë treguar se fëmijët aziatikë janë më të shëndetshmit në botë. Cilin nga zakonet e tyre mund të përfshijmë në përditshmërinë e të vegjëlve tanë?

Shumë vende aziatike kanë përfshirë disa norma në jetën e fëmijëve, falë të cilave ata janë më të shëndetshëm se bashkëmoshatarët e tyre nga pjesa tjetër e planetit. Cilat janë ato rregulla?

• Mos lejoni fëmijët të lexojnë nga shumë afër

Në shumë shkolla kineze, për shembull, ekzistojnë disa pengesa për të ndihmuar fëmijët të qëndrojnë të shëndetshëm. Leximi me sytë shumë afër librit dëmton shikimin, ndaj vendosen hekura në tavolina në shkolla, për të parandaluar këtë dhe fëmijët të mbajnë qëndrimin e duhur.

• Ushtrime për sytë

Në shkollat ​​fillore dhe të mesme kineze, nxënësve u kërkohet të bëjnë ushtrime për sytë që përmirësojnë qarkullimin dhe relaksojnë muskujt e syrit. Ushtrimet përbëhen nga 6 seri që përfshijnë fërkim të zonave të ndryshme të syve dhe bëhen 2 herë në ditë.

• Testet bëhen jashtë

Praktika e shkrimit të testeve jashtë synon të parandalojë që nxënësit të mashtrojnë gjatë zgjidhjes, sepse mësuesit mund t’i largojnë ata nga njëri-tjetri, gjë që nuk është aq e realizueshme në një klasë. Kjo nuk është e gjitha, sepse ka edhe përfitime shëndetësore – përveç të qenit në ajër të pastër dhe rrezet e diellit, të qenit jashtë ul nivelin e stresit tek fëmijët.

 

 

 

• Ata mbajnë maska

 Në Japoni, shumë njerëz mbajnë maska ​​dhe është zakoni më normal. E njëjta gjë vlen edhe për fëmijët.

 

 

 

• Mësimdhënie online

Kur ka situata ku nuk është e sigurt të frekuentosh fizikisht shkollën, disa mësues kinezë i mbajnë mësimet online. Por në vend që të regjistrojnë paraprakisht klasat, ata bashkohen drejtpërdrejt. Në këtë mënyrë fëmijëve nuk u mungon asgjë edhe kur kushtet e motit nuk janë të përshtatshme. Mësimi online ndihmon gjithashtu fëmijët që jetojnë larg shkollës dhe që e kanë të vështirë të arrijnë të njëjtën gjë.

• Porcione të vogla

Ushqimet e shkollës në Japoni kanë për qëllim t’i mbajnë fëmijët të mos kenë uri, por ato ushqime në përgjithësi nuk kanë një pjatë kryesore. Porcionet janë të vogla dhe përfshijnë peshk, perime, mish dhe përbërësit janë rritur në vend.

 

 

 

• Qëndroni jashtë

Në Korenë e Jugut, shëtitjet dhe kampet po bëhen gjithnjë e më të njohura. Edhe ata që jetonin në qytete filluan të kalonin më shumë kohë në natyrë, duke ruajtur kështu shëndetin mendor të të rriturve dhe fëmijëve.

 

 

 

• Shko në shkolle

Në shumë vende aziatike, fëmijët ecin në shkollë në vend që të marrin autobusin, veçanërisht në zonat urbane.

• Përdorimi i kontrolluar i internetit

Qeveria e Koresë së Jugut ka prezantuar ligje që ndalojnë fëmijët nën moshën 16 vjeç të përdorin internetin pas mesnate. Kampet ku të rinjtë rehabilitohen nga varësia nga interneti janë përhapur në të gjithë vendin.

 

 

 

• Fëmijëve u jepet më shumë përgjegjësi

Në Japoni, është normale që fëmijët të bëjnë shumë aktivitete në mënyrë të pavarur. Ata pritet të kthehen vetë nga shkolla, të bëjnë detyrat e shtëpisë dhe të ndihmojnë në pastrimin e klasave. Në këtë mënyrë, ata mësojnë të jenë të pavarur dhe të përgjegjshëm dhe të kujdesen më mirë për veten.

• Ushqime të shëndetshme

Shumë vende aziatike kanë gjetur mënyra të ndryshme për të ndihmuar që vaktet e fëmijëve të jenë sa më të shëndetshme. Në Japoni, perimet janë pjata kryesore në një vakt dhe hahet dukshëm më pak mish, produkte qumështi dhe sheqer. Supa është një domosdoshmëri në tryezë dhe goji manaferrat, balsami i limonit dhe xhenxhefili përdoren gjithashtu gjerësisht në ushqimet kineze.

 

 

LEXO EDHE:

Back to top button