Fëmijët e vegjël kanë probleme me të folurit dhe zgjidhjen e problemeve që nga karantinimet për shkak të COVID-19

Fëmijët e vegjël kanë probleme me të folurit dhe zgjidhjen e problemeve që nga karantinimet për shkak të COVID-19

Një numër në rritje i të vegjëlve po luftojnë për të folur që nga karantinat e pandemisë COVID-19, kanë zbuluar të dhënat zyrtare.

Një në pesë fëmijë tani nuk po arrin të përmbushë të paktën një nga pesë momentet kryesore të zhvillimit në rishikimin e tyre midis moshës dy dhe tre vjeç.

Kontrollet përfshijnë të folurit, zgjidhjen e problemeve, aftësitë motorike dhe sociale – dhe shkalla e dështimit është rritur 21 për qind që nga para pandemisë , sipas shifrave të Zyrës për Përmirësimin e Shëndetit dhe Pabarazitë, të zbuluara nga Gazeta e Shërbimit Shëndetësor.

Ekspertët thonë se rritja e numrit të fëmijëve që kanë nevojë për ndihmë në zhvillimin e tyre social dhe fizik është shqetësuese.

Alison Morton, nga Instituti i Vizitimeve Shëndetësore, tha: “Ndërsa shumica e fëmijëve po zhvillohen siç pritej, një pakicë e konsiderueshme dhe në rritje nuk po zhvillohen. Pandemia dhe ndikimet e saj nuk kanë mbaruar”.

“Në shumë fusha, me gjithë përpjekjet më të mira të vizitorëve shëndetësorë, ata tani po luftojnë për të përmbushur nivelet në rritje të nevojës dhe cenueshmërisë dhe një numër të madh të fëmijëve që kanë nevojë për mbështetje”.

Kryetari i Shoqatës Britanike për Shëndetin e Fëmijëve në Komunitet, Doug Simkiss tha: “Pandemia zvogëloi mundësitë e fëmijëve për të luajtur me fëmijë të tjerë” – dhe thekson rëndësinë e çerdheve dhe mjediseve të viteve të hershme për zhvillimin e gjuhës.

“Në mënyrë të pashmangshme, kjo do të ushtrojë presion mbi ekipet e të folurit dhe gjuhës dhe, në një masë më të vogël, ekipet pediatrike të komunitetit”.

Një zëdhënës i qeverisë tha: “Ne jemi të përkushtuar të sigurojmë që çdo fëmijë të ketë fillimin më të mirë në jetë. Kjo është arsyeja pse ne po punojmë për të përmirësuar mbështetjen për familjet, duke përfshirë financimin e autoriteteve lokale për të ofruar shërbime të vijës së parë”.

LEXO EDHE:

Back to top button